Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Kadić traži da Parlament FBiH raspravlja o energetskim projektima

Zastupnik Demokratske fronte u PD PFBiH i član Odbora za energetiku Jasmin Kadić na prošloj sjednici PD PFBiH podnio je inicijativu za održavanje tematske sjednice na kojoj bi se  raspravljalo o statusu elektroenergetskih projekata Blok 7 TE Tuzla, Termoelektrana Banovići, VE Podveležje i drugih započetih sličnih projekata, piše bh. novinska agencija Patria.

Kadić smatra da se oko ovih projekata stvorile brojne špekulacije i pitanja, od toga da se neko „ugradio“ u već ponuđene modele izgradnje i finansiranja pa do  njihove transparentnosti, strateške i ekonomske opravdanosti, prioriteta u realizaciji, tehničke regularnosti, dinamike realizacije, cijene…

– Cilj ove inicijative je da se zastupnici pravilno i u potpunosti informišu o statusu ovih projekata, te da Parlament FBiH zauzme stav u vezi pojedinih pitanja i eventualno predloži rješenja, prioritete i drugo. Moramo spriječiti da se odluke o prioritetima i sudbina elektroenergetskih projekata donose iza kulisa u sprezi interesnih grupa i Vlade FBiH – kaže Kadić navodeći da bi ovi kapitalni projekti trebali značajno podići nivo investicija, obezbijedili nova radna mjesta, značajniji ekonomski rast FBiH te obezbijediti energetsku neovisnost BiH.

S obzirom da bi Parlament FBiH trebao dati saglasnost za izdavanje kreditnih garancija kao i na izbor strateškog partnera za finansiranje i izgradnju te druge sporazume i ugovore koji se odnose na ove projekte onda je sasvim normalno da se upozna sa predloženim rješenjima.

Kadić smatra da uprave Elektroprivrede BiH i EP HZHB nemaju kontinuitet, pa tako svaka nova uprava i novi sastav Vlade FBiH traži svog strateškog partnera, nudi svoj model tehničkog rješenja, prebacuje težište interesa sa jednog na drugi energetski projekat.

Zbog ovako nestručnog i političkog pristupa moguće je da imamo i opstrukcije realizacije jednog projekta od strane interesne grupe koja favorizira neki drugi projekat. Naime, tu su i uslovi koje pred nas postavlja Energetska zajednica i EU u smislu ograničavanja proizvodnih kapaciteta koji koriste ugalj kao energent, a upitna je i mogućnost paralelne realizacije zbog ogromnih finansijskih zahtjeva i sve lošijeg poslovanja obje elektroprivrede.

Zastupnik DF-a navodi da je izgradnja proizvodnih kapaciteta strateško pitanje u smislu energetske neovisnosti FBiH i države BiH naročito nakon planiranih gašenja dotrajalih termoblokova u Tuzli.

– Nakon gašenja dotrajalih termoblokova u Tuzli, doveli bismo se u situaciju da uvozimo električnu energiju čiju cijenu sa sigurnošću u narednim godinama ne možemo predvidjeti. Zato izgradnja Bloka 7 TE Tuzla, koji zadovoljava i pomenute uslove Energetske zajednice jer se radi o zamjenskom kogeneracijskom bloku koji će obezbijediti i grijanje Tuzle, a potencijalno i okolnih gradova, mora biti imperativ. Mi  moramo zadržati status energetski neovisne zemlje i zemlje izvoznika električne energije.

Proudly powered by WordPress