Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Barš demantuje Udruženje banaka: BiH nije ni na kakvoj “crnoj listi”

Kako nam je kazao, Baršova saznanja govore da je samo jedno udruženje banaka iz Njemačke dovelo u pitanje neke od transakcija koje su obavljale banke iz BiH. Što se tiče Evropskog udruženja banaka, BiH nije ni na kakvoj „crnoj listi“, tvrdi prvi čovjek Federalne agencije za banakrstvo.

– BiH je skinuta sa sive liste MONEYVAL-a, dok se još uvijek nalazi na sivoj listi FATF-a, s tim što je ta siva „jako svijetle nijanse“, odnosno postoje tek neznatni nedostaci koje BiH mora ispuniti da bi bila skinuta i sa ove liste, ali BiH zbog toga ne trpi nikakve sankcije. MONEYVAL i FATF su dvije ključne organizacije koje nadgledaju borbu protiv pranja novca i finansiranja terorizma u Evropi – kazao je Barš.

Informacije o statusu BiH u ove dvije organizacije i nisu tako nove. MONEYVAL je još u septembru prošle godine donio odluku o skidanju BiH sa svoje „sive liste“, a tu odluku je potvrdio u septembru ove godine. Na „sivoj listi“ FATF-a, koju preuzimaju i zvanične institucije EU, nalazimo se još od juna prošle godine.

– Moguće je da su pojedine banke zbog sumnjivosti za pojedine transakcije izvršili dodatne provjere. Međutim, to ne znači da su vršili provjeru zbog stanja u BiH ili zbog neke određene domaće banke, nego zbog klijenta koji je pokušao izvršiti tu transakciju. Uostalom i domaće zakonodavstvo predviđa obavezu banaka da u određenim situacijama vrše dodatne provjere – istakao je Barš, dodavši da mu nije jasna pozadina reakcije Udruženja banaka BiH.

Što se tiče zamjerki FATF-a, u najvećoj mjeri one se odnose na harmonizaciju entitetskih zakona iz oblasti sprečavanja pranja novca i finansiranja terorizma, što je potvrdio i federalni premijer Fadil Novalić.

Proudly powered by WordPress