Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Kako izgleda aukcija oduzetih stvari u BiH?

Zaplijenjena roba koja se nalazi u skladištu Uprave za indirektno oporezivanje danas se prodavala na licitaciji. Iako su svi očekivali da će se roba po sniženim cijenama odmah rasprodati, to se nije desilo. Aukcija je tek djelimično uspješna.Stotine ljudi je u dva dana razgledalo zapljenjenu robu podijeljenu u lotove u centralnom skladištu UIO BiH. U kovertama su dostavili svoje ponude koje su danas predstavljene na licitaciji, objavila je N1.

Većina ih je nevažećih jer su potencijalni kupci nudili manje novca nego što je to predviđeno početnom cijenom.”Kupili smo neke lopte i jedan lot sa telefonima. A svim ostalim robama je naduvana cijena kao u trgovinama. To nije licitacija za mene. To je uglavnom polovna roba koja nije kvalitetna”, rekao je Slavko Miličević iz firme “MB Radić”.

“Te su cijene bile i na prethodnoj licitaciji gdje niko ništa nije kupio i sad su ostale iste zato je i slaba prodaja”, komentarisao je Siniša Marčeta iz Prijedora.U UIO nemaju dileme. Početnu cijenu odredila je komisija i nema odstupanja.U skladištu se između ostalog nalazilo i 23 para patika i cijena tog lota je bila 1530 KM. U skladištu je ukupno 37 lotova a prodato je svega desetak.

Zainteresovani, fizička lica, morali su dostaviti ponudu 24 sata prije licitacije. Pravna lica, uz ponudu, i dokumentaciju za obavljanje registrovane djelatnosti.”Predmet prodaje može biti samo ova roba gdje su postupci pred nadležnim sudovima okončani i gdje je odluka suda pravosnažna i smislu da ta odluka daje mogućnost UIO da tu robu izloži i prodaje”, istakao je Ratko Kovačević, portparol UIO BiH.Pazar je iznosio oko 20.000 KM. O preostaloj robi odlučivaće Vijeće ministara BiH. Nije isključena mogućnost dodjele u humanitarne svrhe, navodi N1.

Visoko.co.ba/N1

Posted in BiH
Proudly powered by WordPress