Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Prihvaćen Izetbegovićev zahtjev: Ustavni sud poništio rezultate referenduma u RS-u

Time je usvojen zahtjev Bakira Izetbegovića, člana Predsjedništva BiH, i drugih „za rješavanje ustavnopravnog spora sa entitetom Republika Srpska“ u vezi sa Odlukom o raspisivanju republičkog referenduma broj 02/1-021-894/16 od 15. jula 2016. godine.

Ustavni sud je utvrdio da navedena odluka o raspisivanju republičkog referenduma nije u saglasnosti sa članom I/2. i članom VI/5. Ustava BiH zato što je tom odlukom utvrđeno referendumsko pitanje o kojem već postoji konačna i obavezujuća odluka Ustavnog suda kao institucije BiH, a takvu odluku su dužni poštovati svi organi i institucije javne vlasti.

Sve odluke o zahtjevima za ocjenu ustavnosti i apelacijama usvojene na današnjoj sjednici Suda bit će dostavljene podnosiocima u roku od mjesec dana i objavljene na internet stranici Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz Ustavnog suda BiH.

Međutim, vlasti RS-a su praktično i same poništile rezultate održanog neustavnog referenduma o Danu RS-a u ovom entitetu, jer oni nisu objavljeni u formi izvještaja u Službenom glasniku RS iako je istekao rok od 30 dana. Naime, kako je navedeno u članu 5. Odluke o konstatiranju rezultata republičkog referenduma, „rezultati referenduma će biti objavljeni u formi izvještaja u Službenom glasniku RS najkasnije u zadanom roku od 30 dana od konstatiranja rezultata referenduma.“

Ovo je za Faktor potvrdila i sutkinja Ustavnog suda BiH Seada Palavrić, koja ističe kako su rezultati referenduma u RS-u, prema zakonu tog entiteta, trebali biti objavljeni do 11. novembra.

– Ustavni sud BiH usvojio je zahtjev za ocjenu ustavnosti referenduma. Utvrđeno je da je odluka o raspisivanju referenduma neustavna, što znači i poništavanje rezultata referenduma – kaže Palavrić.

Iz Dodikovog kabineta danas su se oglasili saopćenjem u kojem navode kako se „predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ne može se ni na koji način dovoditi u vezu s procedurom objave Izvještaja o rezultatima republičkog referenduma koji je održan 25. septembra 2016., jer je taj postupak ustavno i zakonski u isključivoj nadležnosti Narodne skupštine RS-a.“

– Parlament tu proceduru i provodi i ona traje i sada, a nakon pokretanja procedure zaštite vitalnog nacionalnog interesa u Vijeću naroda Republike Srpske od bošnjačkih delegata. Nakon završetka procedure i donošenja konačne odluke Ustavnog suda RS-a, Narodna skupština RS-a će objaviti Izvještaj o rezultatima republičkog referenduma – stoji u saopćenju iz kabineta Milorada Dodika.

Proudly powered by WordPress