Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

FTV o Nermini Vehabović-Rudež: Opuštajući razgovor u ugodnom ambijentu uz domaći čaj

S obzirom na sveprisutnu stigmatizaciju osoba koje posjećuju Centar za mentalno zdravlje, psihoterapeutkinja Nermina Vehabović-Rudež iz Visokog odlučila je pomoći sugrađanima, te svoje usluge ponuditi u ugodnom ambijentu uz domaći čaj. Rad u zajednici u cilju očuvanja mentalnog zdravlja, predstavlja značajan korak u rušenju predsrasuda i otvaranju do sada „zabranjenih“ ili, pak, za prosječnog čovjeka „nedostupnih“ tema.

Iako je u modernom svijetu zadatak svakog profesionalca da ide prema korisniku, kod nas to baš i nije čest slučaj. Stekavši veliko iskustvo radeći u nevladinom sektoru, ali i u Centru za mentalno zdravlje Visoko, ova psihoterapeutkinja odlučila je u ugodnom ambijentu kafea simbolično nazvanog „Laganini“ sa svojim sugrađanima razgovarati o različitim temama koje tište današnjeg čovjeka.

«Postoji zaziranje od dolaska u Centar za mentalno zdravlje, od traženja ove psihološke, a da ne govorimo psihijatrijske pomoći», ističe ona.

Organizirajući pričaonice o međuljudskim odnosima, samopoštovanju, sampouzdanju, načinima oslobađanja od stresa, želi iskoristiti svoje stručne kompetencije, ali istovremeno individulanim pristupom pomoći pojedincu da pronađe potencijal u sebi.

«Kad radim sa svojim klijentima, nikad ne kažem – idite i trčite. Jer možda neko ne voli da trči, ali možda nađe neki drugi oblik ugodne atmosfere, ugodnih ljuidi. Suština jeste da smo mi zaduženi da sebi stvaramo okolnosti u kojima će nam biti dobro, a problem jeste što očekujemo da nam to drugi naprave» kaže Vehabović-Rudež.

Na posljednjoj pričaonici o temi „Ljutnja, agresija, nasilje“ prisutni su uživali uz interaktivne radionice.

Prema mišljenju stručnjaka, nasilje je simptom današnjeg društva, zato je njihova zadaća da senzibiliziraju javnost kako bi bilo što manje žrtava nasilja.

visoko.ba/federalna.ba

Proudly powered by WordPress