Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Jasmin Ahić za N1: BiH nije prijetnja ni Hrvatskoj ni Srbiji

“U posljednje dvije godine, osim nekoliko incidenata, nemamo ozbiljnih terorističkih prijetnji. BiH nije prijetnja ni Hrvatskoj, ni Srbiji niti bilo kome drugom”, kazao je prof. dr. Jasmin Ahić sa Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije u Sarajevu.

Ahić je prokomentarisao naslove dnevne štampe, a među njima i onaj da ‘20 šiitskih porodica živi Lješevu kod Sarajeva.’

Različitosti su bogatstvo BiH. Osim sunitskog prakticiranja islama, postoji i mala zajednica šita koja na svoj način i kroz svoja uvjerenja prakticira vjeru. To ne treba odmah gledati kao prijetnju ili uvredu. Ne treba uvoditi formu sektaštva ili problema unutar islama u BiH“, rekao je prof. dr. Ahić.

Jedan radikalizam proizvodi drugi radikalizam, smatra Ahić.

Konstantno je neki odgovor s jedne, druge ili treće strane ako se zvecka oružjem, ako se prave zajedničke vježbe na granici između MUP-a RS-a i MUP-a Srbije, pa FBiH odgovara svojom vježbom kod Živinica“, rekao je gost Novog dana.

Kao običnog rađanina, ističe Ahić, tište ga konstantno bombastični naslovi prema funkcijama i određenim ličnostima.

Ogroman broj hapšenja u BiH zabilježen je u posljednje vrijeme.

Kako je u regiji, tako je i u BiH. Tri elementa pravosuđa moraju sarađivati na kvalitetan način. Ako dolazimo u fazu da jedni druge optužuju, a ne određena tijela koja prate njihov rad, uvijek ćemo biti u poziciji da jedni govore da rade više od drugih, drugi optužuju treće, a profitiraju oni koji prave najveće probleme“, kazao je prof. dr. Ahić i dodao da pravosudni aparat u BiH funkcioniše.

Ovoliki broj lišavanja slobode je znak da su kriminalne aktivnosti toliko utjelovaljenje u mentalitet da postajemo društvo kriminala.

(N1/Visoko.co.ba)

Proudly powered by WordPress