Naučnici su ispitivali 600 zdravih muškaraca i žena koji u svojoj historiji bolesti nisu imali srčana oboljenja. Vremenom su pratili koji volonteri su imali srčani udar, moždani udar, bolove u prsima ili druge bolesti srca. Također su, u razdoblju od pet godina, mjerili naslage kalcija u krvnim žilama dobrovoljaca upoređujući ih s prijašnjim rezultatima.
Rezultati su pokazali da su osobe koje piju čaj (od jednu do tri šoljice dnevno) imale 35 posto manje rizika za razvoj srčanih oboljenja nego drugi volonteri. Također su imali manje naslaga kalcija u arterijama.
Iako istraživanje nije potpuno naučnici su uspostavili direktnu vezu između konzumacije čaja i odsutnosti bolesti srca. Smatraju da su razlog flavonoidi u čaju (antioksidans koji štiti od srčanih oboljenja).
Iako šolja čaja vjerovatno neće biti dovoljna da zaštiti vaše srce od bolesti, u svakom slučaju bi mogla biti korisna.