Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

ZZO ZDK: Rudnici u ZDK Zavodu duguju preko 86 miliona KM

Predstavnici ZZO ZDK, Rudnika mrkog uglja Zenica, Breza i Kakanj, Porezne uprave i Vlade ZDK, na sastanku su razmatrali dugovanja rudnika po osnovu doprinosa za zdravstveno osiguranje. Dosadašnja dugovanja rudnika prema Zavodu iznose 86.905.948 KM što bi moglo da ugrozi funkcionisanje zdravstvenog sistema u narednom periodu.

Stoga je na sastanku dogovoreno da rudnici do 10.12.2016. godine, dostave pismeno izjašnjenje o uplatama tekućih obaveza za doprinose. Tek nakon pismenih izjava menadžmenta rudnika o uplatama dugovanja, Zavod će donijeti konačan stav oko daljnjeg nastavka ili prestanka ovjere zdravstvenih knjižica , odnosno striktne primjene člana 87. Zakona o zdravstvenom osiguranju.
Naime, u prvih deset mjeseci 2016. godine, Zavod je zbog dugovanja ostvario manje prihode od planiranih, u iznosu 7,8 miliona KM, a glavni razlog su neuplate obaveza velikih obveznika, prije svih RMU Zenica, Breza i Kakanj.

Upravni odbor i menadžment ZZO ZDK vjeruje da će menadžmenti rudnika iznaći načina da ispoštuju dogovor, te da pružanje zdravstvene zaštite u 2017. godini neće biti upitno.

Naime, u 2017. godini slijedi slijedi potpisivanje novog Kolektivnog ugovora u zdravstvenom sektoru i bit će potrebna daleko veća sredstva za ispunjavanje uslova ovog ugovora.

Proudly powered by WordPress