Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Počinje prebrojavanje topova i aviona u Srbiji i Hrvatskoj

VIJESTI.BA: Hrvatska je blokirala otvaranje poglavlja 26 o kulturi i obrazovanju za Srbiju? Da li je imala razlog za to? 

JAKŠIĆ: Postoje elementi politizacije koji apsolutno nadilaze važnost problema. Kada se pogleda šta stoji iza nesporazuma oko prava manjina, odnosno njihovog obrazovanja to je pitanje lako riješivo, kao što je i rekla hrvatska predsjednica. Ali pitanje je zašto do sada to nije lako riješeno. Srbija je do sada na hrvatski prevela udžbenike za osnovnu školu, u toku je prevod udžbenika za srednju, to ide na teret srpske strane. Ipak, mislim da je to neprimjeren povod za ovakvu vrstu zatezanja.

VIJESTI.BA: Delegacija Srbije je napustila Brisel nakon što je bilo jasno da je Hrvatska blokirala otvaranje poglavlja. Šta su time željeli poručiti?

JAKŠIĆ: To je bila demonstracija nezadovoljstva. Srpski premijer je rekao da se Hrvatska na ovaj način iživljava nad Srbijom, mislim da je to bio pregrub izraz. Ukoliko se produži konfrontacija Srbija rizikuje da u Hrvatskoj dobije ono što Makedonija ima u Grčkoj, nekoga ko će permanentno blokirati proces evropskih integracija, nije to dobro  ni za Hrvatsku ni Srbiju.

VIJESTI.BA: Premijer Srbije Aleksandar Vučić je više puta ponavljao da ne želi sukob, ipak je poslao oštre poruke u Hrvatsku.

JAKŠIĆ: Ja se pitam, ako niste bili sigurni unaprijed da li će hrvatska dati saglasnost za otvaranje poglavlja 26, onda premijer nije ni trebao da ide. A ako je već otišao, onda se meni nameće zaključak da je otišao da bi se na ovako demonstrativan način vratio i da bi poslije toga bila otvorena čitava kampanja za koju se nadam da je prolazna.

VIJESTI.BA: U trenucima kada se u Briselu odlučivalo o otvaranju poglavlja, ali i kada je srpska delegacija odlučila napustiti Brisel zato što je dobila neki vjetar u leđa; U smislu da ima drugu alternativu i da je se neće ucjenjivati?

JAKŠIĆ: Moguće je prihvatiti i tu logiku mada ja ne bi direktno pozvezivao tu koincidenciju što je Lavrov bio u Beogradu u trenutku kada se to dogodilo. Mislim da je Lavrov ovdje bio jer velike sile redovno jedna drugu kontrolišu. Kada premijer Vučić otiđe i razgovara sa Bidenom, onda odmah poslije toga ide u Moskvu da bi na neki način stišao zabrinutost Rusa koji strahuju od pretjeranog približavanja Zapadu i NATO-u. Kada Vučić otiđe u sjedište NATO-a kao što je bilo prošlog mjeseca onda poslije toga i Lavrov dođe u Beograd. Oni jedni druge redovno kontrolišu da bi držali Srbiju na ekvidistanci i prema jednima i prema drugima u skladu sa tom samoproglašenom vojnom neutralnošću Srbije. Dakle ne bih to direktno dovodio u vezu. Gotovo je paradoksalno da je najumjereniji i najrealniji čovjek od koga bi se to u ovom trenutku najmanje očekivalo a to je Tomislav Nikolić, koji jeste osudio ponašanje Hrvatske ali je rekao da je vrijeme da se pruži ruka pomirenja i da se stvar izglade na diplomatski način. Tako da ovaj premijerov potez prije bih mogao da ga stavim u početak predizborne kampanje u Srbiji, za predsjedničke a moguće i za parlamentarne izbore na proljeće nego što bi ga stavljao u kontekst posjete šefa ruske diplomatije.

VIJESTI.BA: Nedavno ste za TV1 izjavili da je Republika Srpska rusko uporište na Balkanu. Nedugo nakon toga predsjednica Hrvatske kaže da Rusija naoružava RS. Rekla je između ostalog da se ovdje vodi hibridi rat, da je BiH opasna po Hrvatsku zato što se ovdje obučavaju neki ekstremisti. To je naišlo na burne reakcije u BiH. Kako gledate na te verbalne istupe koji dolaze iz Hrvatske?

JAKŠIĆ: Uvijek se treba držati toga da se gledaju stvari u vlastitom dvorištu a onda da se interveniše preko plota. Ono što se u posljednjih godinu dana događa u Hrvatskoj je nešto što zabrinjava. Zabrinjava taj nalet neoustašije i prodor desničarskih ideja. Postoji čitava kolekcija stvari koja to potvrđuje, od ukidanja presude Branimiru Glavašu do pravljenja megadržavnog problema zbog čokoladica srpske proizvodnje. Imam utisak kao da se traže povodi za sukobe i onda se oni prenose preko granica i ukazuje se na opasnosti koje dolaze od Srbije ili od BiH.

Republika Srpska jeste glavno uporište i bastion ruskog interesa u ovom regionu, ali uvoditi sada parametre oružja to jeste nešto što je novo i što bi trebalo mnogo više da brine nego do sada. Do sada smo imali rasprave i međusobna optuživanja u ravni nacionalizama a sada kada počinje prebrojavanje topova i aviona u Srbiji i Hrvatskoj, to je mislim nešto što je novo i što je veoma opasno.

VIJESTI.BA: Islamski radikalizam koji hrvatska predsjednica predstavlja kao prijetnju, kako on u Srbiji izgleda. Brojke tih pripadnika nisu toliko enormne da bi mogle ugroziti neku zemlju. Oni sigurno jesu problematični za BiH, ali da li mogu predstavljati problem i za region?

JAKŠIĆ: Mislim da mogu. Nažalost mogu, ali tu ne treba ograničiti stvari na Bosnu i Hercegovinu. Ako imamo u vidu da je Islamska država stavila čitav Balkan na mapu kalifata, da su dva puta do sada slate poruke muslimanima regiona da je čast u džihadu, i gdje se poziva na obračun sa nevjernicima onda su sa tim problemom suočeni ne samo u BiH nego i u Makedoniji, Sandžaku, Srbiji a ne zaboravimo da je Kosovo po glavi stanovnika, država koja je dala najviše džihadista od dvadeset i dvije zemlje iz Evrope koje su poslale ratnike na Bliski istok. Opasnost ne treba podcijeniti. Uvijek polazim od toga da se tu ne radi o divizijama ali da nekolicina džihadista koju su tamo bili pa se vratili ili su uspavani vukovi koji nisu tamo išli, da nekolicina takvih može napraviti ogromnu štetu. U Nici jedan vozač vozio kamion a vidjeli smo šta je rezultat. Pariski masakar je napravilo desetak ljudi i zato ne bih podcijenio tu opasnost ali ne bi naglasšavao nijednu teritoriju posebno, pa ni BiH. Mislim da je to regionalna opasnost i da ona nameće potrebu za saradnjom obavještajnih službi i ministarstava unutrašnjih poslava u regionu.

 

Razgovarala: Aleksandra Tolj

Proudly powered by WordPress