Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Samo Pendeš i Jeleč mogu dati saglasnost: Da li će pripadnici OS BiH učestvovati u proslavi Dana RS

Prvi put od kada postoje Oružane snage BiH, sudeći prema najavama koje stižu iz Banja Luke, pripadnici Trećeg pješadijskog puka koji baštini identitet i tradiciju Vojske RS, učestvovat će u paradi na obilježavanju neustavnog Dana RS, piše Patria.

Za sada nema zvaničnog stava Ministarstva odbrane BiH, odnosno ministrice Marine Pendeš i načelnika Zajedničkog štaba Ante Jeleča.

Zakonom je jasno precizirano šta je u nadležnosti tri puka koji baštine tradiciju i identitet Vojske RS, Armije BiH i HVO-a. Treći pješadijski puk OS BiH postrojavao se samo 12. maja kada je obilježavan Dan Vojske RS.

No, ovoga puta predsjednik RS Milorad Dodik odlučio je da njegovi pripadnici učestvuju i na paradi 9. januara.

Zakonom o OS BiH definirano je da se „zastupljenost pukovnija na smotrama, svečanostima i posebnim događajima odobrava putem zapovjedne linije i skladu sa Pravilnikom o svečanostima“.

Ovim pravilnikom definirano je koji su to praznici povodom kojih se organiziraju svečanosti na kojima učestvuju pripadnici OS BiH, te da odluku o „drugim prilikama“ donosi ministar odbrane (Marina Pendeš) ili naređenje načelnik Zajedničkog štaba (Ante Jeleč).

Također, Pravilnikom o svečanostima je precizirano da se „svečanosti ne mogu koristiti u političke svrhe niti za aktivnosti političkih stranaka“.

Pravilnikom o pukovima precizirano je da se predstavljanje pukova na paradama i svečanostima i u posebnim prilikama odobrava kroz lanac komandovanja u skladu sa Pravilnikom o svečanostima i počastima.

Dakle, bez odluke ministrice Pendeš i naređenja generala Jeleča pripadnici Trećeg pješadijskog puka OS BiH ne smiju 9. januara uzeti učešće u vojnoj paradi u Banja Luci. Uz to, ukoliko ministrica i načelnik Zajedničkog štaba daju zeleno svjetlo za ovu paradu značit će da prihvataju kao legalan neustavni Dan RS.

Proudly powered by WordPress