Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Bevanda mimo zakona: Traži da se sjednice UO UIO održavaju telefonski!

Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje BiH očito sve teže funkcionira, a tome svjedoči i posljednja sjednica kada nije postignut dogovor o nacrtu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama u BiH, čime je ugrožen aranžman sa MMF-om, ali i ostali međunarodni kreditni aranžmani, piše novinska agencija Patria.

Kako saznaje Patria iz Ministarstva finansija BiH akcize bi i prošle, da na sjednici prije ove, nisu skinute sporne tačke s dnevnog reda, a što se nije svidjelo predsjedavajućem Upravnog odbora UIO-a Vjekoslavu Bevandi (HDZ BiH). Tragom ovih saznanja zatražili smo izjašnjenje od ministra finansija BiH Bevande da pojasni šta je to na dnevnom redu bilo sporno.

I sam Bevanda u nekoliko navrata u medijima je naveo da blokiranje usvajanja Zakona o akcizama na 15. sjednici u Mostaru ima svoju predigru i povijest i ovu blokadu doveo u vezu sa 14. sjednicom održanoj u Banja Luci. Na pitanje „može li reći kako se odvijala situacija na 14. sjednici UO i ko je prije 14. sjednice njemu dostavio informaciju da će eksperti blokirati rad UO i koliko je bilo tačaka dnevnog reda na toj sjednici, koje su tačke tehničke prirode, o kojim su se tačkama usaglasili i za koje su tačke eksperti bili protiv”, Bevanda je kazao:

– S obzirom na to da ste uputili pitanja koja se bave kuloarskim pričama primjerenim „žutom tisku“, a ministar je i u izjavi u Mostaru, koju ste i vi objavili, naglasio da neće tračati, odgovori na vaša pitanja doveli bi do komunkacije na razini do koje se ministar financija i trezora BiH i predsjedatelj UO UNO ne može i ne želi spustiti. Imajući u vidu dobru suradnju s vašom medijskom kućom, ministar vam stoji na raspolaganju za sve zvanične informacije u oblastima za koje je nadležan, a u konkretnom slučaju one su već poznate javnosti – istaknuto je u odgovoru.

Ovakav odgovor ostavlja prostor za razne špekulacije, a naši izvori iz Ministarstva naglašavaju da je odluka o održavanju Carinskog terminala Bijača zapravo najviše „zaboljela“ Bevandu, jer su pojedini članovi UO UIO jasno zatražili odgovore po kojem zakonskom osnovu je „UIO zaključila ugovor o davanju pod zakup prostora – platoa carinskog terminala (CT) na Bijači privatnoj kompaniji “Volta” d.o.o Ljubuški“.

Očito je da Bevanda kao predsjedavajući UO UIO očekuje da ga svi slijepo poštuju u onome što poželi da se ostvari. Tako je Bevanda predložio da se sjednice Upravnog odbora UIO počnu održavati telefonski ili putem video linka!?

On je, naime, predložio izmjene Poslovnika kako bi se omogućile ovakve sjednice, a što je u potpunoj suprotnosti sa Zakonom o sistemu indirektnog oporezivanja u Bosni i Hercegovini. Jasno je da je Zakon iznad podzakonskih akata, te bi Bevanda za ovaj prijedlog morao izmijeniti Zakon.

Član 16. Zakona o sistemu indirektnog oporezivanja u Bosni i Hercegovini kaže „da se Odbor sastaje jednom mjesečno ili češće, ako to predsjedavajući smatra potrebnim“.

– Uprava osigurava Odboru potrebna sredstva i pruža mu odgovarajuću podršku u osoblju, kako bi mu omogućila vršenje njegovih poslova prema ovom zakonu. Predsjedavajući saziva sastanke Odbora. U pozivu članovima Odbora i posmatračima u Odboru on navodi vrijeme, mjesto održavanja i dnevni red, dostavljajući poziv najmanje jednu sedmicu prije datuma određenog za sastanak. Odbor izrađuje poslovnik kojim će se uređivati način rada – stoji u zakonu.

Nejasno je kako je Bevanda zamislio da se propisi i važni zaključci mogu donositi na telefonskoj sjednici, pa je očekivati da će ovaj prijedlog na sljedećoj sjednici UO UIO biti odbačen.

Iz Ministarstva finansija BiH o ovom prijedlogu kažu:

– Predsjedavajući UO UIO predložio je izmjene Poslovnika na osnovu kojih se sjednice, osim neposredno, mogu održavati i videolinkom i telefonski. Razlozi za ovakav prijedlog su osiguravanje kvoruma kod hitnih tačaka i onih koji su vezani rokovima, a nemoguće je dogovoriti termin sjednice zbog obaveza članova UO UIO koji dolaze iz drugih gradova. O predloženim izmjenama poslovnika, koji ne mijenja ništa u načinu odlučivanja, predsjedavjući se konsultovao i sa entitetskim ministrima finansija koji često zbog redovnih obaveza u svojim ministarstvima nisu u mogućnosti uskladiti termine za održavanje sjednice – kažu iz Ministarstva finansija.

Podsjećamo, članovi UO UIO su osim predsjedavajućeg Bevande, su Jelka Milićević, ministrica finansija FBiH, Zoran Tegeltija ministar finansija RS, Miodrag Kudić, ekspert iz RS-a, Ismet Suljendić, ekspert Vijeća ministara BiH i Muhamed Kozadra, ekspert iz FBiH. Posmatrači bez prava glasa su Miro Džakula, direktor UIO BiH, Mato Lučić, direktor Direkcije za finansije Brčko Distrikta i Kemal Kozarić iz CB BiH.

Proudly powered by WordPress