Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Javna molba uvaženoj načelnici gospođi Babić

dejoPoštovana načelnice, dozvolite da Vam skrenem pažnju na jedan minoran i lako rješiv problem našeg grada. Naime, kao što znate, zabrana saobraćaja tokom “ljetnje sezone” u dvije centralne ulice našeg grada (ulici Alije Izetbegovića i ulici Čaršijska) traje od 20 do 23 sata.

Premda je takvo rješenje tradicionalno te je u skladu sa opšteprihvaćenim (konsenzusnim) trajanjem izlaska većine naših građana do 23 sata, jer je poslije 23 sata naš grad, van ljetnje sezone, uglavnom prazan, moram priznati da sam primjetio redovno kršenje i takvih propisa od strane nesavjesnih vozača koji tim postupcima direktno ugrožavaju sigurnost šetača.

No, s obzirom na dinamiku stanovništva tokom islamskog svetog mjeseca ramazana, smatram da je zabrana saobraćaja od 20 do 23 sata neadekvatna te da istu treba unaprijediti.

Lično, kao redovni potrošač večernje dokolice u kafićima u centru grada te kao vijećnik porijeklom iz MZ Centar, svjedočio sam učestalom kršenju zabrane saobraćaja, ali i apsolutnoj neadekvatnosti zabrane saobraćaja od 20 do 23 sata tokom mjeseca ramazana.

Priložit ću vam činjenicu da veliki broj naših stanovnika ide na teravih-namaz u jednu od gradskih džamija, te da isti prosječno završava između 23 i 15 sati i 23 i 30 sati, pa se većina vjernika po izlasku iz džamija nađe upravo na jednoj od glavnih ulica našeg grada, okružena velikim brojem motornih vozila koja direktno ugrožavaju sigurnost ne samo njih, već svih šetača.

Dakle, dinamika kretanja našeg stanovništa je promjenjena te stari propis zabrane saobraćaja nije u skladu sa realnom potrebom svih šetača u našem gradu.

Uzevši u obzir sve rečeno, kao neosporne argumente koje sam spreman braniti ukoliko ih neko izazove, smatram da zabranu saobraćaja treba revidirati i modifcirati: od 20 sati do 24 sata do kraja tzv. “ljetnje sezone” odnosno 1. septembra, sa posebnim instrukcijama našoj cijenjenoj policiji da konstantno implementira takav propis kroz redovne kontrole i monitoring. Odnosno da takav zakonski propis vrijedi za sve te da, tragikomično, ne ovisi o vremenskim prilikama (kada pada kiša – zabrana saobraćaja često ne vrijedi, što je pravni presedan).

Naravno, potpuno je tačna tvrdnja da bih ja, kao vijećnik, mogao kroz instrument vijećničke inicijative aktuelizirati ovaj problem i ponuditi prijedlog njegovog rješenja, ali podsjetit ću Vas da će takva procedura uzeti mnogo vremena. Naredna sjednica vijeća će biti tek krajem ovog mjeseca (pretpostavljam), na kojoj bih i ukoliko predam takvu incijativu, ponovo čekao slijedeću sjednicu vijeća koja će, kako shvatam (nakon godišnjeg odmora općinskog vijeća), biti tek u semptembru. Dakle, za takvu proceduru nema vremena, stoga molim Vas poštovana načelnice da sami rješite ovaj problem.

Vjerujte mi, gospođo načelnice, da nisam usamljen u ovom stavu te da je znatan broj građana od mene, kao njihovog predstavnika, potpuno opravdano tražio rješenje ovog problema.

Kritičare, koji možda mogu naći prostora za sumnju u ispravnost moje molbe kroz činjenicu da je Bosna i Hercegovina sekularna država, podsjećam da je upravo ovo kruna sekularnosti, jer država mora da brine o svojim građanima koji imaju evidentan i imanentan problem bez obzira da li su isti muslimani, kršćani, ateisti, agnostici, itd. Ovdje nije akcenat na religijskoj i svjetonazornoj afilijaciji pomenutih građana jer neadekvatan propis zabrane saobraćaja ugrožava sve šetače. Ja sam kao agostik, jednako ugrožen neadekvatnim propisom, kao i svaki musliman, kršćanin ili strani državljanin-volonter “Mrav”-a. Akcenat je na sigurnosti građana tj. šetača, a ne njihovom vjerskom i svjetonazornom opredjeljenju.

Uz nadu da ćemo ovakvom saradnjom, poštovana načelnice, razbiti sve predrasude o disonantnim tonovima između opozicije i pozicije te da ćemo srušiti okove nemilosrdne birokratije i na koncu kroz vaše uvažavanje moje molbe pokazati da je vlast u službi građana, unaprijed sam zahvalan.

Vjerujem da nam je zajednički cilj što efikasnije i što brže rješiti probleme svih naših građana, pogotovo one minorne kao što je ovaj.

Proudly powered by WordPress