Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Slovenski reditelj visočkog porijekla Goran Vojnović promovira film “Čefurji raus” dijelom sniman i u Visokom

cefuri-vanPrije nekoliko dana objavljen je trejler za novi film “Čefuri raus” (“Došljaci van”) slovenskog reditelja porijeklom iz Visokog Gorana Vojnovića, koji najavljuje njegovo premijerno prikazivanje 3. oktobra u Sloveniji, a nakon toga, u novembru i u Bosni i Hercegovini.

U ovoj buntovničkoj priči o Slovencima porijeklom s juga (BiH, Srbija…) koji prolaze kroz razne diskriminirajuće tretmane, glavne uloge odigrali su bh. glumci Emir Hadžihafizbegović, Mediha Musliović i Mustafa Nadarević, a muziku za “Čefuri raus” uradila je popularna grupa “Dubioza kolektiv”.

Nekoliko dana film je sniman i u Visokom, tačnije na lokaciji Željezničke stanice. 

cefurje

“Čefurji raus” je priča o Bosancu koji se teško snalazi u Sloveniji, ali iako govori o jednoj neprilagođenoj osobi u kulturi koja je drugačija od njegove, film je u isto vrijeme fokusiran i na društvo koje ne prihvata one koji su drugačiji. Vojnović se uhvatio u koštac sa boljkom čitavog svijeta, čini se. Njegov nagrađivani istoimeni roman na osnovu kojeg je nastala i vrlo gledana pozorišna predstava imao je čudan proces nastajanja.

 

{youtube}039iJKGQz14{/youtube}

Proudly powered by WordPress