Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Pogledajte spisak visočkih popisivača i izbacite uljeze

popisivaci1Popisna komisija Općine Visoko objavlila je Preliminarnu listu za Općinske instruktore i popisivače. Kao što je bilo i očekivano spiskovi popisivača i instruktora za oktobarski popis stanovništva, u velikoj mjeri potvrđuju očekivanja da će tokom izbora kandidata biti neregularnosti, nepotizma i favoriziranja ljudi bliskih lokalnim vladajućim strukturama. Tako je u gotovo svim bosanskohercegovačkim gradovima, pa zašto ne bi bilo i u Visokom, familija, vijećnici, pseudonovinari, stranački aktivisti. Iako se vjerovalo da će nezaposleni imati prioritet, očigledno je da se nije računalo s tim da su formalno na evidenciji nezaposlenih i brojni općinski vijećnici, aktivisti lokalnih nevladinih organizacija, politički aktivisti koji nerijetko imaju honorarna primanja.

Liste koje su do sada objavljene u BiH nisu konačne i od ukupno 61.133 prijavljene osobe, bit će izabrano 18.879 popisivača i 2.464 općinska instruktora, odnosno još po dvadeset posto rezervnih kandidata u slučaju da neko s utvrđene liste odustane. Konačne liste bit će objavljene do 25. augusta na web-stranicama državne Agencije za statistiku, odnosno entitetskih statističkih zavoda.

Eldin Karić, direktor Antikorupcijske mreže u BiH „Account“, kazao da su i konkursi za popisivače i instruktore primjer kako je u nas ama baš sve, kao i u skoro svim stvarima koje se rade u okviru državnih institucija, dovedeno do apsurda i onda lako postane podložno korupciji.

Ukoliko na spiskovima koje objavljujemo vidite nekoga za koga znate da mu tu nije mjesto, ne bi bilo loše u komentarima napisati i zašto tako mislite, pa da nas što više zna ko su ti uljezi i stranački poltroni sa lijepim rukopisima. Za bolji pregled kliknite na sliku kako bi je uvećali.

popisivaci1popisivaci2popisivaci 3popisivaci 4popisivaci 5popisivaci 6popisivaci 7popisivaci 8popisigvaci 9popisivaci 10popisivaci 11popisivaci 13popisivaci 14popisivaci 15popisivaci 16popisivaci 17

Proudly powered by WordPress