Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Ivica Ćurić zbog sukoba interesa ne može obnašati funkciju ministra u Vladi ZDK

mesic cilicNakon rekonstrukcije Vlade ZDK i preraspodjele ministarskih mjesta jedna od kombinacija za popunu upražnjenih fotelja prema Ustavu ZDK i zadovoljavanju nacionalne strukture bila je i opcija prema kojoj Ivica Ćurić sadašnji ministar Ministarstva za rad, socijalnu politiku i izbjeglice treba da preuzme funkciju ministra privrede sa koje je Odlukom Skupštine Zeničko-dobojskog kantona donesenoj na 41. sjednici održanoj 04.07.2013.godine razriješen dužnosti ministar Đemil Ugarak.

Međutim, kako saznaje Visoko.co.ba iz izvora bliskih Vladi ZDK Ivica Ćurić je dobio rješenje CIK-a o sukobu interesa pa sukladno tome ne može biti ministar. Pomenuto ministarsko mjesto je inače novim ustrojem pripalo HDZ-u, ali je kako saznajemo anonimno stigla prijava CIK-u o sukobu interesa ministra Ćurića što će izgleda dodatno produžiti agoniju nekompletiranja treće Vlade ZDK od Općih izbora 2010.godine.

Podsjećamo, prvo su SDA i SDP sastavili Vladu i raspodjelili ministarska mjesta, nakon pucanja te koalicije na vrhu, narednu Vladu su formirali SDP i SBB, nakon čega je SBB istupio iz izvršne vlasti, a SDP smijenio svog premijera i jednog ministra da bi godinu dana prije narednih izbora nastala situacija kakva jeste u kojoj očito nisu sposobni sastaviti novu Vladu, a prema Ustavu ZDK.

Proudly powered by WordPress