Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Udruga „ZaštoNe“ provodi zajedničke akcije popisMonitor i Jednakost

PopisMonitor 1

Organizacija „ZaštoNe“ koja se bavi stvaranjem sigurnog, zdravog, aktivnog, efikasnog i odgovornog BiH društva u cjelini, kako u smislu predstavnika vlasti, tako u smislu civilnog društva i građana/ki, kroz promociju i uspostavu mehanizama političke odgovornosti, jačanje i izgradnju građanskog aktivizma, te korištenje novih medija i tehnologija, danas na centralnom trgu u ul. Alije Izetbegovića provodi dvije jedinstvene i povezane akcije pod nazivima popisMonitor i Jednakost.
Prema riječima djevojaka i mladića iz UG „ZaštoNe“ ciljevi ovih akcija su osvještavanje građana Bosne i Hercegovine i davanje prilike svima onima koji žele da se informišu o popisu stanovništva, njegovoj tehničkoj strani i o problemima koje povlači pitanje izjašnjavanja građana na skorom popisu stanovništva u BiH.

Akcija pod nazivom popisMonitor bavi se tehničkim pitanjima konkretno vezanim za sam popis stanovništva, odnosno sa upoznavanjem građana o njihovim pravima i obavezama za vrijeme popisa, sa pravima i obavezama popisivača koji će vršiti popis, te općenito o drugim detaljima vezanim za popis stanovništva, istovremeno dajući prostor građanima da ukažu na eventualne neispravnosti i zloupotrebu prilikom popisa stanovništva.

Druga akcija koja se odvija pod nazivom Jednakost i provodi se ispred istoimene koalicije koju čine mnoga udruženja iz BiH i koja djeluje sa ciljem sprečavanja diskriminacije građana i promjene ustava i svih zakona koji sadrže elemente bilo kakve diskriminacije. Razlog zbog čega je ova akcija povezana sa popisMonitorom je želja ove koalicije da da priliku građanima koji se osjećaju diskriminirano da sada naprave promjenu na popisu stanovništva i time doprinesu u jednakopravnosti svih građana BiH, sa posebnim akcentom na kategoriju Ostali u BiH, za koje žele jednaka prava kao i za konstitutivne narode BiH, nagalašavajući da pri tome nemaju ništa protiv konstitutivnih naroda, nego da žele da postignu jednakosti u BiH.
Mnogobrojni građani jutros su se informisali na centralnom trgu u ul. Alije Izetbegovića, a organizatori pozivaju sve građane da do kraja dana, do kada traje akcija, dođu na centralni trg i ustanove svoja prava i obaveze, te da se informišu o skorom popisu stanovništva.

 

{joomplucat:1083 limit=4|columns=4}

Proudly powered by WordPress