Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Dr. Osmanagić predstavio bosanske kamene kugle na TV History Channel

semir kamene kugleNa jednom od najgledanijih svjetskih TV kanala “History Channel”, prikazuje se epizoda o “Monolitima” u kojoj stručnjaci govore o misterioznim lokacijama kao što su monolitni krugovi Stonehenge i Avebury u Engleskoj, kamene kugle u Kostariki i Bosni i Hercegovini, kamene glave na Uskršnjem Otoku i druge. I u ovoj emisiji kao stručni konsultant  se u nekoliko navrata pojavljuje dr. Semir Osmanagić.

Podsjećamo da je u prethodnim emisijama govoreno o bosanskim piramidama gdje su one označene ka najstarije i najveće na svijetu. Ponovo se u globalnim razmjerama promovira srce BiH kao jedna od kolijevki civilizacija.

Prvi put se na velika vrata predstavljaju bosanske kamene kugle koje od 2005. istražuje Fondacija “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca”. Dr. Osmanagić je objasnio tehnološki postupak pravljenja kamenih kugli u Zavidovićima koje su lijevane u kalupima i kojima su dodavani aditivi za bolje karakteristike. O fenomenu kamenih kugli u BiH govorili su i istraživači Phillip Copens i David Hatcher Childress koji su u nekoliko navrata bili gosti Fondacije.

Sem priče o kamenim kuglama, dr. Osmanagić je dao svoje stručno mišljenje o megalitnim blokovima Stonehengea i njihovoj astronomskoj funkciji, te kamenim glavama na Uskršnjem Otoku.

Link prema emisiji:  http://www.youtube.com/watch?v=e8TR66635zg

Proudly powered by WordPress