Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Munib Alibegovic podnio zahtjev za povratak na posao u Općinu Visoko

Munib Mrki AlibegovicBivši načelnik Općine Visoko Munib Alibegović koji je u dva mandata kao kandidat SDA obnašao funkciju prvog čovjeka Općine (2004-2008 i 2008-2012.godina) nakon što mu je isteklo pravo na tzv.”bijeli hljeb” podnio je zahtjev za povratak u službu u kojoj je radio prije nego je postao načelnik 2004.godine. Kako saznajemo Alibegović je u dva navrata tražio termin i malo vremena da bude primljen na razgovor kod aktuelne načelnice Amre Babić kako bi porazgovarao o svojoj namjeri i zakonskim odredbama takve želje, međutim nije uspio dobiti termin za razgovor.

Pozivajući se na zakon o upravnom postupku Alibegović se načelnici obratio i zvanično pismenim putem, a zakonski rok da dobije odgovor na upućeni zahtjev je 15 dana. Mogući ishod je i da sadašnja garnitura vlasti, koja je isključila Alibegovića iz OO SDA Visoko, na ovaj zahtjev odgovori negativno i zvanično mu uruči otkaz, a do tog momenta prema zakonu Alibegović se može vratiti na svoje radno mjesto gdje je radio prije nego je postao načelnik.

Interesantno je da je Alibegović 2004.godine kada je prvi put pobijedio u izbornoj trci za načelnika kako sam kaže ponudio bivšim načelnicima Jusufbašiću i Salčinoviću opciju prema kojoj bi imali mogućnost izbora za radno mjesto u ili pri Općini Visoko, što se njemu danas sasvim je izvjesno pokušava uskratiti.

Visoko.co.ba je vjerovatno za svih osam godina vladavine Muniba Alibegovića bio najveća opozicija njegovoj politici. Za tih osam godina Alibegović nikada nije dao intervju za naš portal. Nerijetko su slučajevi sukoba mišljenja završavali i na Sudu te dobili sudske epiloge, ali je interesantnije od toga kako su Alibegoviću nakon isteka drugog mandata i isključenja iz OO SDA Visoko leđa okrenuli i noževe u ista pozabijali upravo oni kojima je on najviše pomogao kako u privatnom tako i u stranačkom i političkom smislu. Isti ti i danas sjede uz postojeću vlast, a stara narodna poslovica kaže “jednom kurava, vazda kurava”. Na proteklim izborima Alibegović je okupio oko sebe tzv. “Nezavisnu listu kandidata”, nije uspio obezbijediti i treći mandat kao nezavisni kandidat, ali je uspio doživjeti još jednu izdaju. Jedini sa te liste koji je ostvario rezultat za ulazak u OV Visoko, a čiji lik i danas “ukrašava” mnoge zidove, bandere i štale po Hanovima i Donjem Moštru, Adnan Frljak, odmah nakon izbora prešao je u SDA koja je svoj izborni neuspjeh morala nadoknaditi kupovinom vijećnika iz drugih stranaka sa labilnim karakterom i nikakvim političkim stavom.

Munib Alibegović je najslikovitiji primjer političke prolaznosti u koju se već nakon godinu dana nove vlasti uveliko uvjeravaju mnogi izlizani i potrošeni kadrovi stranaka u Visokom čije ime, prezime, funkcija i društveni status su samo iskorišteni za izborni rezultat, dok su korist od svega imali i imaju samo oni što se najbolje ulizuju i što su do savršenstva doveli rektalni alpinizam spram ushićenih i po vlastitom ubjeđenju nekakvih visočkih lidera i vizionara.

Proudly powered by WordPress