Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Novi ekološki incident na divljoj deponiji u Očazima

ocazi4Iako je zvanično zatvorena, bez obzira što nikad nije trebala biti ni otvorena, divlja deponija “Očazi” u Gornjem Moštru već više od 30 godina je nerješiva enigma svim visočkim vlastima od one jednopartijske preko SDA-ovske do SDP-ovske, pa evo opet sad SDA-ovske. Mještani su u mandatu Muniba Alibegovića jasno rekli svima i poslali poruku da više ne žele da im se pod nos istresa otpad. Izvarani po nekoliko puta na osnovu raznih obećanja i nekakvih ustupaka koje bi kao vlasti učinile kao kompezaciju zato što oni udišu smrad, Moštrani su konačno odlučili i jasno svi rekli da ih ne zanima nikakva više kontrausluga niti bilo šta drugo, samo žele da se otpad više ne istresa u Očaze. 

ocazi3Počela se volja građana i poštovati, izborili su oni to kako demokratskim putem, tako i svim drugim sredstvima počev od medijskih natpisa pa do straža koje su davali pored ulaza u deponiju i fizičke zabrane pristupa istoj. Međutim, nakon lokalnih izbora 2012.godine ponovo se Gornjem Moštru pokušalo podmetnuti kukavičje jaje i stranački poltroni u ime svih mještana su pravili pazar po Općini Visoko i tražili rješenja kako za kruti i kuhinjski otpad, tako i za onaj koji dolazi iz Preventa. Bez obzira na nekakve peticije i potpise propala je i ta najnovija inicijativa i pokušaj prevare lokalnog stanovništva spočetka ove godine. Troškovi odvoza otpada iz Visokog prema Mošćanici uveliko utiču na budžet Općine. U međuvremenu i Prevent je promijenio politiku, pa je na osnovu stalnih sastanaka i pregovora kako sa zvaničnom, tako i sa onom politikom iz sjene u Visokom, promijenio način razmišljanja i promijenio svog poslovnog partnera za odvoz otpada te nakon toga došao u situaciju da nema gdje da odlaže svoj otpad jer su gradovi na čiju bi se teritoriju odvozio otpad odmah reagovali i po brzom postupku uz medijske pritiske zabranjivao novim “dobavljačima” da obavljaju taj “prljavi posao”.

ocazi2Najnoviji prizor fotografisan danas od strane mještana i dostavljen nama pokazuje da se ipak, kako zvanična tako i nezvanična politika, ne odriče pokušaja da i dalje na najjeftiniji i po Moštrane najopasniji način rješava pitanje otpada. Kako smo obaviješteni u popratnom tekstu uz fotografije onih koji su ih napravili na licu mjesta zatekli su organski otpad, ali i onaj kruti, dio otpada je možda deponovan i od samih mještana jer se radi o kurbanskom otpadu, dok većinu odloženog smeća čini kruti i drugi organski otpad, a mještani sumnjaju da je neko ilegalno na ovu lokaciju dovezao i dio otpada iz Preventa za koji se vjerovatno naručiocima posla fakturiše kako je odložen na neke druge lokacije. Navodno su mještani odmah reagovali i kod nadležnih službi nakon čega je otpad zatrpan. Mještani tvrde da je nemoguće da je otpad dovežen u Očaze kao što se to radilo do sada i sumnjaju da su kamioni u krug deponije ušli iz nekog drugog pravca.ocazi6ocazi5ocazi1

Proudly powered by WordPress