Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Deset godina od smrti Alije Izetbegovića

alija izetbegovicDanas se navršava 10. godina od smrti prvog predsjednika Predsjedništva Republike BiH Alije Izetbegovića. Na šehidskom mezarju Kovači upriličeno polaganje cvijeća, a prisutnima se obratio predsjednik Glavnog odbora Stranke demokratske akcije (SDA) Halid Genjac. U večernjim satima u Narodnom pozorištu bit će održana Akademija kojoj će prethoditi izložba umjetničkih radova koja je posvećena Aliji Izetbegoviću.

U Gazi Husrev-begovoj džamiji bit će proučena dova za rahmetli Aliju Izetbegovića. Na akademiji u Narodnom pozorištu u 18.30 sati o prvom predsjedniku BiH Aliji Izetbegoviću govorit će bivši predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić, francuski filozof Bernard Henri Levi i prof. dr. Hilmo Neimarlija. Akademiji će prethoditi izložba umjetničkih radova nastalih na Prvoj međunarodnoj likovnoj koloniji “Moj bijeg u slobodu” koja je održana u Počitelju od 8. do 14. oktobra i bila je posvećena prvom predsjedniku RBiH Aliji Izetbegoviću. Djela s likovne kolonije bit će izložena u atriju Narodnog pozorišta u Sarajevu od 18.00 sati.

Alija Izetbegović rođen je 1925. godine u Bosanskom Šamcu gdje je njegova porodica 1868. godine doselila iz Beograda. U Sarajevu Izetbegović završava mušku realnu gimnaziju. Bio je jedan od vođa pokreta “Mladi muslimani” koji je okupljao srednjoškolce i studente iz BiH. “Mladi muslimani” su se zalagali za zaštitu i prava muslimana.

U famoznom “Sarajevskom procesu” 1983. godine, pod optužbama za “udruživanje radi rušenja ustavnog poretka” i “verbalni delikt”, protiv Izetbegovića i još 12 bošnjačkih intelektualaca vođen je sudski proces u kojem je temelj djela optužbe za “kontrarevolucionarno djelovanje” tužiteljica je našla u Izetbegovićevom djelu “Islamska deklaracija”. Iako se u knjizi ne spominje niti Bosna i Hercegovina, niti Jugoslavija, Deklaracija je bila jedan od značajnih dokaza na sudu. Tada je Izetbegović osuđen na 14 godina zatvora. Nakon 5 godina je pomilovan i pušten na slobodu.

Tokom vremena provedenog u zatvoru, njegovi spisi Bilješke iz zatvora: 1983-88., bivaju uspješno proturene izvan zatvora i kasnije objavljene. Pisane od Izetbegovića dok je bio zatvoren, Bilješke iz zatvora: 1983-88. su analiza najmoćnijih evropskih ideologija 20. vijeka, uključujući tu komunizam, fašizam, kapitalizam i njihovu relaciju prema islamu.

Zajedno s grupom istomišljenika Izetbegović je, 27. marta 1990. godine, osnovao Stranku demokratske akcije (SDA) koja je okupila najšire slojeve Bošnjaka. Na prvim višestranačkim izborima SDA je osvojila 86 od 240 mjesta u Skupštini BiH, a Izetbegović je izabran za prvog predsjednika Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Do kraja života, a u teškim vremenima za BiH, Izetbegović se borio za opstanak i razvoj zemlje, povratak izbjeglica na svoja ognjišta, osudu ratnih zločinaca, bolje međunarodne odnose i druga pitanja važna za bh. državnost. Povukao se sa predsjedničke funkcije 2000. godine zbog narušenog zdravstvenog stanja. Umro je 19. oktobra 2003. godine u 15:00 sati, u 78. godini života. Izetbegović je iza sebe ostavio nezavisnu BiH i granice države pod međunarodnom zaštitom.

Visoko.co.ba/Federalna.ba

Posted in BiH
Proudly powered by WordPress