Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Armando Mei i Monica Benedetti pripremili knjigu o otkriću i značaju bosanskih piramida

knjiga piramidaPetak 25. oktobra je bio još jedan dan osmijeha na lokacijama bosanskih piramida. U posjeti lokacijama na kojima radi Fondacija “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca” došli su učenici sarajevske Tekstilne srednje škole. Njihove nastavnice su bile oduševljene posjetom podzemnim tunelima i nakon toga su nastavile sa obilaskom Bosanske piramide Sunca. Njima su se pridružili učenici srednje škole iz itlaijanskog Bolzana kojima je ovo bila prva posjeta Visokom. Ovaj vikend je karakterističan i po istovremenoj posjeti tri grupe iz Njemačke u organizaciji prijatelja Fondacije Heiki, Rosane i Elene. Svaka od njih dolazi barem jednom mjesečno sa zainteresiranim posjetiocima iz Njemačke i ostaju u Visokom po sedam dana. Intenzivni napori dr. Osmanagića na promociji projekta u Minhenu, Berlinu, Frankfurtu, Wurzburgu i medijima Njemačke se isplaćuju.  
Prilikom boravka gosti detaljno obilaze sve lokacije na kojima radi Fondacija, ali i Sarajevo, Mostar, Blagaj, Bijambare i Zavidoviće. Razgovaraju i sa Visočanima uključujući one koji nikada nisu posjetili arheološke lokacije govoreći im kakvo historijsko blago imaju.
 
Knjiga na italijanskom 
 
Italijanski autori Armando Mei i Monica Benedetti pripremili su knjigu o otkriću i značaju bosanskih piramida, koja izlazi iz štampe 31. oktobra 2013. godine. Posebnu pažnju su posvetili astronomskim aspektima Bosanske doline piramide. Predgovor za knjigu kao i hronologiju istraživanja napisao je dr. Semir Osmanagić. Knjiga će biti dostupna i u Kindle verziji preko amazon.com.
 
 
Posted in BiH
Proudly powered by WordPress