Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Dolazi kraj kvaziargumentima reakcionarnih snaga

opcina turisticka agencijaEvo baš ovih dana dolazi kraj kvaziargumentima reakcionarnih snaga koje koče uzbrdo i nalaze problem za svako rješenje. Nakon što je našu općinu posjetio gosp. Sorensen, rupe po putu više nisu tako duboke, poslije boravka uvažene načelnice u ŠveCkoj gdje je imala nekoliko zapaženih javnih nastupa, riješen je problem snabdijevanja građana pitkom vodom, a nakon što je odbranila magistarski rad iz ekonomije, djeca se u školu voze besplatno.

Naime, kao što je poznato, jedini problem koji je ostao u našem gradu bila je kultura. Nakon što su munjevitom akcijom lokalnih vlasti nakon dovršetka svih infrastrukturnih projekata uspješno privatizirani prijeratni privredni giganti, a obje poslovne zone ispunjene proizvodnim pogonima stranih ulagača i tako zaposleno svo radno sposobno stanovništvo, porastao je interes za kulturu. Vječiti redovi za karte pred kinom “Odred” za pozorišne predstave, koncerte, okrugle stolove, razne tribine, predavanja, savjetovanja, izložbe, promocije i književne večeri postali su surova visočka realnost. Nije bila rijetkost da se za istaknute umjetnike i naučnike nije mogao naći upražnjen termin za gostovanje u našem gradu.

Sada je tome došao kraj. Izgradnjom kongresnog centra u Prijekom zaokružuje se proces našeg lokalnog razvoja. Bit će to hram u regionu poznate visočke kulture. Nakon što su sve druge potrebe riješene, a budžet višestruko uvećan, sredstva potrebna za održavanje 3.500 kvadrata visočkog hrama kulture i njenih pet stalno zaposlenih radnika su zanemariva.

Stoga ne čudi sve glasnija spontana inicijativa neformalne grupe građana da se prilkom otvorenja Kulturnog centra iznese prijedlog da se Amra Babić proglasi gradonačelnicom Visokog bez ograničenja trajanja mandata.

….

Šutiš? 

Ništa ti drugo nije ni ostalo, osim možda da se iseliš? Ali kako svojom voljom otići sa najpoželjnije općine u državi u kojoj bi svi željeli živjeti?

Proudly powered by WordPress