Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Sretan Dan državnosti Bosne i Hercegovine

dom zavnobihaNa današnji dan prije 70 godina udareni su moderni temelji državnosti Bosne i Hercegovine, kao ravnopravne Republike unutar jugoslavenske federacije, sa historijskim granicama koje su datirale još iz vremena srednjovjekovne Bosne. 

Bosna i Hercegovina je na taj način obnovila svoju državnost, izgubljenu 1463. godine kada je potpala pod upravu Osmanskog carstva. Sve do tada, narodi BiH nisu živjeli u samostalnoj državi.

Zasjedanje ZAVNOBiH-a, kojem su prisustvovali istaknuti predstavnici Srba, Hrvata, Bošnjaka i nacionalnih manjina, definisalo je BiH kao jedinstvenu i nedjeljivu državu u kojoj će svi narodi imati ista prava, odnosno da BiH neće biti “ni srpska, ni hrvatska, ni muslimanska, nego i srpska i hrvatska i muslimanska”, zbratimljena zajednica svih njenih naroda.

“Danas narodi Bosne i Hercegovine kroz svoje jedino predstavništvo, Zemaljsko antifašističko vijeće narodnog oslobođenja Bosne i Hercegovine, hoće da i njihova zemlja, koja nije ni srpska ni hrvatska ni muslimanska, nego i srpska i hrvatska i muslimanska, bude zbratimljena i slobodna Bosna i Hercegovina, u kojoj će biti osigurana ravnopravnost i jednakost svih Srba, Muslimana i Hrvata”, zapisano je 25. novembra u proglasu građanima Bosne i Hercegovine na prvom zasjedanju ZAVNOBiH-a u Mrkonjić Gradu.

Dan državnosti BiH izglasalo je 247 vijećnika ZAVNOBiH-a iz svih krajeva, društvenih i nacionalnih sredina BiH. Sve odluke ZAVNOBiH-a su potvrđene i odlukama AVNOJ-a, najvišeg političkog i zakonodavnog tijela Jugoslavije. Njima su potvrđene i historijske granice BiH određene odlukama Berlinskog kongresa 1878. godine.

Povodom Dana državnosti BiH, brojne delegacije sa svih nivoa će položiti cvijeće na spomenicima. U Sarajevu će biti položeni vijenci na Spomen-obilježje Vječna vatra, Mezarje Kovači i Spomen-obilježje ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva 1992-1995. Slično će biti i u drugim gradovima, a osim polaganja cvijeća, bit će održane i brojne svečane akademije.

Komšić i Izetbegović položili vijence na Spomen-obilježje Vječna vatra 

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić i član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović položili su jutros vijence na Spomen-obilježje Vječna vatra povodom obilježavanja 25. novembra, Dana državnosti Bosne i Hercegovine. Pored njih cvijeće su položili i delegacije Kantona Sarajevo, gradske uprave Grada Sarajeva, sarajevski općina i boračkih udruženja.

federalna.ba/Visoko.co.ba

Posted in BiH
Proudly powered by WordPress