Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Rezime radova u Visokom

semir osmanagicOvogodišnji arheološki radovi u visočkoj Dolini piramida ocijenjeni su kao najuspješniji otkako postoji Fondacija „Arheološki park: Bosanska piramida Sunca“. Više od 400 volontera iz 40 zemalja svjedočili su otkrivanju historije i naučnoj potvrdi koja kaže da su piramide u Visokom nastale prije 9.200 godina. Zapanjujući podatak o starosti piramida u Visokom zbunjuje i najbolje svjetske stručnjake i upravo tu dolazimo do problema s kojim se suočava bosanski arheolog Semir Osmanagić. 
“Mnogi osporavaju istraživanja i posljednje podatke o bosanskim piramidama”, kaže Osmanagić i nastavlja: “Ove godine nismo dobili pomoć ili donaciju s općinskog nivoa, Federacije BiH ili države. Kantonalna vlada pomogla je u uređenju turističke strukture, najviše kod prilaza podzemnom labirintu tunela. Morali smo se osloniti isključivo na vlastite izvore finansiranja i to kroz posjete turista, prodaju donacijskih karata, knjiga i DVD filmova o piramidama.” 
Osmanagić naglašava da upravo zbog silnih osporavanja, ali i zbog ne tako jednostavne ekonomske situacije u BiH, projekt postaje sve složeniji i zahtijeva veću pomoć od svih. Popularni Sam smatra da bi mu mnogo lakše bilo kada ne bi bilo suprostavljanja ovoj ideji u BiH. Više ljudi bi se volonterski uključilo u sami projekt, pa ni novac za istraživanja ne bi više predstavljao problem. 
Semir Osmanagić posjetio je brojne lokacije u svijetu na kojima se već nalaze piramidalni kompleksi. U ljeto 2005. godine svijetu je otkrio postojanje pet kolosalnih kamenih građevina u obliku piramida u okolini Visokog. Oduševljenje i odobravanje projekta postala je svakodnevnica tokom posljednjih godina diljem svijeta, ali taj entuzijazam nailazi na prepreke u BiH. Semir nam je odgovorio i na pitanje o eventualnoj velikoj i brzoj akciji iskopavanja piramida, kako bi cijeli svijet za kratko vrijeme mogao da se uvjeri da se zaista radi o jednom važnom arheološkom nalazištu. 
„Masovno iskopavanje zavisi od dozvola privatnih vlasnika Piramide Mjeseca (50%) ili Piramide Sunca (30%). Ostalo je u državnim rukama. Na Suncu je kompletno državno zemljište proglašeno “zaštićenom zonom” zbog ostataka male srednjevjekovne utvrde na samom vrhu piramide. Kada bismo mogli dobiti stotinjak rudara da nam čiste i odgrađuju prahistorijske tunele, to bi bio pun pogodak. Ali, sve to košta puno novaca“, govori Osmanagić. Popularni Sam ipak ne odustaje u svojim namjerama i već sada priprema narednu sezonu u Dolini piramida u Visokom.

Proudly powered by WordPress