Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Svjetski dan borbe protiv HIV/AIDS-a

dom zdravlja visokoDana 01. decembra 2013. je 25 godina otkako se obilježava Svjetski dan borbe protiv HIV/AIDS-a. Cilj Svjetskog dana borbe protiv HIV/AIDS-a je podizanje svijesti na smanjenje stigme i diskriminacije ljudi koji boluju od ove bolesti ili su zaraženi virusom, s posebnim naglaskom na razbijanje predrasude da postoje rizične grupe. Postoji samo rizično ponašanje, a njemu podliježu svi: i muškarci i žene, istospolni i heteroseksualni parovi.

Globalna kampanja borbe protiv HIV/AIDS-a od 2011. do 2015. godine označena je ciljem kako doći do nule – nule novozaraženih HIV-om, nule smrtnih slučajeva povezanih s AIDS-om, te nule diskriminacije prema inficiranim HIV-om.

Prvi registrovani slučaj od HIV/AIDS-a u Bosni i Hercegovini zabilježen 1986. godine. Stopa obolijevanja od HIV/AIDS-a u opštoj populaciji je ispod 1%, a u grupama koje se nalaze u povećanom riziku ispod 5%, što Bosnu i Hercegovinu svrstava u zemlje sa niskom prevalencom. Uzimajući u obzir sve faktore koje doprinose pojavi i širenju ove bolesti kao i situaciju u okruženju, epidemiološka situacija u Bosni i Hercegovini je nesigurna.

Proudly powered by WordPress