Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Ima u Visokom problema i mimo Gračanice, nezadovoljni i stanovnici Poriječana i Prijekog

starinska cesmaAktueliziranje priče o tzv. “Gračaničkoj vodi” s punim pravom probudila je i u ostalim dijelovima općine Visoko potrebu da se i u njihovim mjesnim zajednicama, ako ništa drugo, da isti tretman, medijska pažnja i politički nivo u rješavanju tog problema. Već dugo Visoko.co.ba aktualizira priču o Gračanici i nepravdi prema tim ljudima po pitanju te vode na osnovu koje ih lažu od izbora do izbora i na osnovu kojih dobijaju glasove tih ljudi koje doživljavaju samo kao brojeve u konačnim statističkim zbrajanjima glasačkih listića. Kada smo kod priče o ulaganjima u infrastrukturu na selima oko Visokog zasigurno da najveću nepravdu trpe Bučki i Vratnički kraj kao mjesta koja su u periodu rata bili izloženi najdirektnijim vojnim dejstvima. Pomenuta mjesta, da li zbog toga što nisu imali značajnih predstavnika u vlasti ili zato što ih je vlast kažnjavala zbog načina glasanja kojim nisu bili zadovoljni, ali kako god bilo vrijeme je da se počne malo više pročati o ovim područjima. 

Odmah nakon sinoćnjeg zbora mještana u Gračanici gdje se pričalo o vodi i gdje je opozicioni ministar SDP-a Muhamed Husić donio prijedlog kako da se dobije voda iz Vareša, a pozicija iz Općine istu obećala iduće godine sa Vrutka u našu redakciju su se putem maila javili nezadovoljni stanovnici Poriječana i naselja Prijeko. Naš čitalac M.D iz Prijekog kaže:

Kako se aktueliziralo pitanje vodosnabdijevanja i novih izvorišta te pitanje vodosnabdijevanja Gračanice molimo Vas da ponovo napravite prilog o Gornjem Prijekom koje pripada MZ Centar i gdje već 7 do 8 godina nemamo vode, da se vidi da aktuelna vlast nije sposobna u centru općine nešto riješiti, a kamo li u seoskim mjesnim zajednicama.

U Poriječanima su mještani otišli i korak dalje, čak su nešto i samofinansirali, političari im lagali i na kraju ih izigrali. Čitalac E.Š piše:

Imamo mi u Visokom problema i mimo Gračanice kojoj isuviše dajete medijskog prostora, na našoj općini. Ima još sela gdje su problemi i veći nego u Gračanici. Mi smo recimo sami uplatili iznos od 600 KM koji su platila domaćinstva i to nema nikakve veze sa općinskom vlasti, međutim ono što ima jeste u vezi sa nastojanjima bivšeg ministra privrede u Ze-do kantonu Đemila Ugarka da putem Vlade republike Češke osigura velika sredstva za ovaj projekt, te upravo tu treba do kraja razjasniti. Bilo bi zaista dobro ako bi novinari Visoko.co.ba radi transparentnosti, provjerili sve ovo sa gosp. Ugarkom i sa Češkom, ako je ta opcija uopšte postojala. Cijenu od 600 KM domaćinstva su uplaćivala građevinskom odboru ovog projekta. Cijena od 1000 KM koju su kasnije donijeli je u vezi sa činjenicom nedostatka sredstava s obzirom na dinamiku radova, kao i situacijom da određena domaćinstva nisu uplatila cijeli iznos od traženih 600 KM u vremenskom roku kojeg je prvobitno odredio građevinski odbor. 

Iz Poriječana se javio i I.Z on piše:

Super, a kad ćemo mi iz MZ Poriječani dobiti vodu? Već 3 godine vodimo borbu sa Općinom, ali slaba vajda da vas ne izrade ko i nas uzmu lovu i onda zatežu, a nas ima oko 800 domaćinstava koji su platili u prvoj turi po 600KM, a nakon 6 mjeseci povećali cijenu na 1000KM, pa im sad i to malo, pa sad poslije Nove godine traže 1500 KM za nove priključke. Bruka!

Ako se može nešto pozitivno izvući iz posljednjih dešavanja oko prepucavanja SDP-a i SDA oko vodosnabdijevanja u Visokom, onda je to svakako činjenica da ljudima sve manje znače ideje, zastave, predsjednici i druge propagandne stvari kojima su se dobijali izbori. Narod sve više vjeruje u samo jedno, a to je INTERES, što je opet početak nekog drugog životnog shvatanja politike u Visokom i u svakom slučaju korak naprijed.

 

Proudly powered by WordPress