Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Nakon uplate od 320.000 KM zaslužene penzije za 29 radnika KTK Visoko

ktk visokoNa račun PIO/MIO Federacije BiH jučer je od strane KTK Visoko putem Razvojne banke Federacije po potpisanom Ugovoru o kreditu, a koji je odobrila Vlada Federacije pod povoljnim uvjetima uplaćeno 320.000KM. Ovaj iznos je osigurao povezivanje staža za 29 „penzionera“ KTK Visoko, koji dugo vremena čekaju na rješavanje svog statusa. Posebnim angažmanom premijera Nermina Nikšića i resornog ministra Erdala Trhulja, te Nadzornog odbora KTK Visoko i Uprave društva, odnosno direktora Bilalović Senada, te aktivnim učešćem i gore spomenutih radnika ovim transferom sredstava stekli su se uvjeti da ubrzo, po okončanju administrativnih provjera dokumentacije u PIO/MIO Zenica 29 radnika počne dobijati zasluženu penziju.

Trenutno ostaje još 9 radnika kojima nije uvezan staž, no i tu se obavljaju aktivnosti da se iznađu sredstva iz male privatizacije. Također se očekuje da se iz skorašnje privatizacije dijela KTK Visoko prodajom fabrike regenerata i galanterije u Slobodnoj Zoni Topuzovo Polje riješi status 120 radnika KTK Visoko. Potencijalni strateški partner je najvjerovatnije grupacije PREVENT koja je već poslala vrlo ozbiljno pismo namjere u kojem se najavljuje da bi kupovinom ovih objekata i preuzimanjem 100-120 radnika KTK Visoko, krenuo u veliki projekt upošljavanja u 2014.godini

Javni poziv bi brzo trebao biti objavljen u narednih 10 dana. Time bi se, u slučaju uspješne privatizacije, obezbijedila značajna sredstva kojima će biti povezan dio staža za sve uposlenike KTK VISOKO pa i za pomenutih 9 radnika.

U toku su ozbiljne aktivnosti oko moguće privatizacije fabrike obuće Goruša. U slučaju povoljnog dogovora na relaciji Vlada Federacije-Razvojna Banka-KTK Visoko i ovu fabriku bi mogao kupiti PREVENT, a zainteresovane su i neke italijanske firme iz proizvodnje obuće.

Uskoro bi trebali biti objavljeni Javni pozivi za prodaju objekata fabrike konfekcije u Visokom, uz obavezne uslove preuzimanje 100 uposlenih, te još nekih objekata KTK Visoko u regiji. Pored ovoh aktivnosti firma mora dobiti i strateškog partnera u većini svojih proizvodnih fabrika jer je to uslov opstanka KTK Visoko i definitivni pokušaj da se odmakne od crnih prognoza. 

Proudly powered by WordPress