Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Aesthetic Empathy 22. februara u Visokom

Aesthetic EmpathyBh. metalcore bend Aesthetic Empathy 22. februara nastupit će u Visokom, u klubu Cult, uz podršku grupe Agelast.

Aesthetic Empathy je šestočlani metalcore bend iz Sarajeva, oformljen 2001. godine. Bend 2007. godine ulazi u studio i momci snimaju svoj prvi album „Definement“, koji izlazi nekoliko godina kasnije. Ono što ih čini prepoznatljivim na našoj sceni jeste poseban pristup vokalnoj izvedbi koja uključuje dva pjevača sa različitim stilovima koji zajedno stvaraju jedinstvenu atmosferu. 

Kvalitet benda prepoznat je i kroz nagrade koje su uslijedile, među kojima vrijedi izdvojiti treće mjesto na Jelen Demofestu 2011. godine, kao i prvo mjesto na Rovinj Music Festivalu 2012. godine.

Bend trenutno radi na novom materijalu, a za nešto više o tome za portal federalna.ba iz AE-a kažu: „U intezivnom smo procesu snimanja novog, drugog, albuma. Na aranžmanima se radi satima, noćima kako bi se emocije i ideje predstavile na zreliji i smisleniji način. Želimo publici, koja nam je posvetila vrijeme i energiju u proteklim godinama, pružiti apsolutni muzički doživljaj – sa albumom, a i svirkama uživo koje će ga pratiti. Želja nam je da ubrzo predstavimo singl koji će svojevrsno najaviti album, a ujedno se pakuju i neka iznenađenja, ali to ćemo čuvati u tajnosti zbog uroka!“

{youtube}XOpAQ3JlK4s{/youtube}

Bend je do sada zabilježio nekoliko uspješnih svirki, kako u našoj zemlji, tako i u regionu. Neki od značajnijih bili su nastupi u Ljubuškom na Scream Festu, na Festivalu Kaleidoskop u Tuzli, zatim Rastok Fest u Jelahu, Urban Fest Osijek… Na pitanje koliko na našim prostorima jedan metal bend uopće ima prostora za svirke, članovi benda odgovaraju: „Poziva za nastupe i nema baš dovoljno koliko bi željeli, jer su često finansije problem. Malo je klubova u BiH koji propagiraju alternativu folk muzici jer se jednostavno ne isplati. Tako su češće opcije nastupa na festivalima što malo umanjuje mogućnost direktnog kontakta sa publikom, što je slučaj u klubovima. Kako generalno nema mnogo mjesta koja organizuju metal svirke, tako i potražnja za metal bendovima nije prevelika. Veoma je bitno da u ovakvoj situaciji publika podržava bendove koje vole čuti jer to ostaje jedini motiv za nastavak rada. Novac nije upitan, apsolutno ga nema!“

Kao podrška AE-u, u Visokom će nastupiti i sarajevski bend Agelsat, osnovan sredinom 2012. godine. Kako kažu, ideja koju su imali tokom osnivanja benda je bila kreirati zvuk koji bi bio realni prikaz naših mračnih dijelova kombinirajući elemente iz metala i hardcorea. Bend čine: Adi Šunj (vokal), Adi Zajković (gitara), Haris Memidžan (gitara), Mirza Hadžizukić (bass gitara), Luka Stanić (bubanj).

{youtube}33MJ3PmeceI{/youtube}

Proudly powered by WordPress