Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Prevode nas godinama žedne preko vode dali smo im previše slobode

vrutak1Jedna od ljepših pjesama kultnog zagrabačkog benda Parni valjak je upravo pjesma “Prevela me mala žednog preko vode” čiji naslov je onako slikovit i ilustrativan za situaciju po pitanju vodosnabdijevanja u Visokom. Ne možemo se kao općina pohvaliti da imamo nešto posebno dobro riješeno pitanje vode, gradsko područje i nema neki poseban razlog da se buni osim što smo donedavno pili vodu iz cijevi koje su nam ugradili još Austrougari i koje su, kasnije će se utvrditi, karcenogene. Međutim, Gračanica, Kula Banjer, Poriječani, Čekrekčije… tačnije stanovnici pobrojanih područja u 21. vijeku imaju ozbiljne probleme po ovom pitanju i nema ko ih do sada nije lagao i ko nije njima manipulisao od izbora do izbora.

Visočkom vodom na određeni način gazduje JKP “Visočica”, cijenu vode prema krajnjim korisnicima određuje OV Visoko i onih 25 koje smo birali u zakonodavnu vlast. Još ranije smo pisali o tome da bi po nekim normalnim i evropskim standardima trebalo da, u situaciji kada javno preduzeće ostvaruje dobit, cijena usluge prema krajnjim korisnicima bude manja. JKP “Visočica” za razliku od nekih drugih preduzeća posluje pozitivno i ostvaruje dobit. Direktori u javnim preduzećima se biraju konkursom, a obično u konačnici politika ima zadnju riječ oko imenovanja direktora. Ne tako davno Visoko je imalo skandal po tom pitanju, ozbiljniji analitičari se sjećaju potpisivanja peticije za Predraga Mitrovića, međutim, nije to pilo vode, jer ne ja kraju politika ipak odlučila to što je tada odlučila.

Ovih dana ponovno je aktuelizirano pitanje JKP “Visočice”, oglasio se i Sindikat, najavljeni su i protesti, radnici “Visočice” se dijele na one koji su ZA i PROTIV aktuelnog direktora. Reforma javnog sektora najavljena od pobjedničke SDA nakon JKP “Gradska groblja” i “Visokogasa” došla je i do JKP “Visočica”. Zašto se baš sada dešava sve što se dešava i nije nam baš najasnije iz prostog razloga što je mandat aktuelnog direktora svakako do maja, kao i u slučaju ostalih javnih preduzeća i ustanova.

Za danas su navodno najavljeni protesti radnika “Visočice” ispred Općine Visoko, međutim do ovog trenutka nije stigla zvanična najava istih, a i pitanje je i stvar procjene radnika čiju stranu zauzeti u cijeloj priči, a da se pri tome ne napravi greška. Očit je sukob na relaciji načelnica Babić i direktor “Visočice” Ermin Dlakić. Koplja se lome preko izvorišta Vrutak, vrijeme nije saveznik niti jednoj niti drugoj strani. Prvim zbog datog obećanja same reforme i početka radova na izvorištvu Vrutak, a drugoj strani je vjerovatno interes ostati u igri do isteka mandata i ponovnog konkurisanja na mjesto direktora. Izborna je godina, ulog je velik, politički svi se kurvaju, SDA je na vlasti, a Dlakić je u SDP-u (bar je tako bilo), najnovije vijesti iz političkog vrha države kažu da su Izetbegović i Lagumdžija opet u nekoj koaliciji tako da se nikad ne zna šta to može da znači na lokalnom nivou. Jedna strana želi čim prije biračima opravdati ono zbog čega su im dali glasove, dok drugoj strani treba vrijeme da bi ostali u sedlu.

Da li će biti protesta ispred Općine to ćemo brzo saznati, a kako saznaje Visoko.co.ba u srijedu i to u Sarajevu, tačnije u hotelu Europa načelnica Babić zakazala je zvaničnu prezentaciju vodoistražnih radova na izvorištu Vrutak. Prezentacija će biti urađena pred predstavnicima međunarodnog instituta i ambasada potencijalnih finansijera projekta. Iz izvora bliskih stručnjacima koji su radili proteklih mjeseci na istraživanjima u Visokom saznali smo da izvorište Vrutak ima kapacitet 100 litara vode u jednoj sekundi, dok su sadašnji iskoristivi kapaciteti 50 litara. Podsjećamo da su ovo vrlo interesantni pokazatelji obzirom da posljednjih 15 godina u Visokom vlada opšte mišljenje o tome kako na Vrutku zapravo nema dovoljno vode za područja koja trenutno nemaju riješeno ovo pitanje, o čemu smo i sami pisali na osnovu dostupnih podataka.

Sve što se dešava posljednjih dana, politička prepucavanja, pritisci i sa jedne i sa druge strane, sve manipulacije s javnošću ustvari su nervoza pred objavljivanje zvaničnih rezultata istraživanja na izvorištu Vrutak. Građani Visokog nisu zaslužili da budu žrtve bilo kakvih prepucavanja i ostvarivanja ličnih interesa, voda je opšte dobro i ako je ima dovoljno istu treba da imaju svi stanovnici općine Visoko. Kompletna ova priča bit će puno jasnija nakon pomenute prezentacije, a nakon toga vjerovatno će biti i puno jasnija situacija na šahovskoj ploči i među crnim i bijelim figurama osnivača i javnog preduzeća, pa će i javnost u Visokom imati jasniju sliku po pitanju tog famoznog Vrutka i njegovih kapaciteta.

Proudly powered by WordPress