Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Informacija o pajačanim bespravnim sječama na području općine Visoko

sumarija visokoInformišemo Vas da je situacija na svim terenima na području općine alarmantna i ako se na zaustavi izazvat će ekološku katastrofu u smislu već značajne ugroženosti postojećih kaptaža na svim mjesnim zajednicama, jer nestaju čitavi kompleksi na većim površinama, dolazi do totalnog ogoljavanja šumskog rastinja, a direktna posljedica toga je nestanak vode. Po zvaničnim podacima evidentiranih šumskih šteta trend je u značajnom porastu. Bespravne sječe vrše organizovane grupe, koje su poznate policiji i službenicima KUŠ-a Zenica odjeljenje Visoko, ali osim djelimičnog evidentiranja šumskih šteta ništa se ne poduzima na spriječavanju istih. Naročito su ugrožena područja u MZ Zimča, MZ Srhinje, MZ Radovlje – Kondžilo, MZ Seoča, a u ostalim nešto manje.

Također je prisutan trend masovnog odlaganja otpada svih vrsta, što dodatno usložnjava situaciju u smislu polucije postojećih kaptaža iz kojih se lokalno stanovništvo snabdijeva vodom. Napominjemo da smo svakodnevno izloženi prijetnjama, kako anonimnim tako i direktnim na terenu, jer jedini reagujemo i pokušavamo na razne načine zustaviti bespravne sječe.

Napomenuli bi još i teško stanje u lovištu, koje je naročito izraženo u Kondžilu na graničnim dijelovima sa općinama Busovača, Kiseljak i Kakanj, gdje su izgrađeni objekti uz samo lovište, a i u lovištu i lovci iz pomenutih općina nesmetano love u našem lovištu, koje je praktički prazno. Prekomjernim izlovljavanjem je istjerana divlja svinja iz svog prirodnog staništa pa pravi štete na poljoprivrednim kulturama.

Osjećali smo obavezu da Vas sa ovom situacijom upoznamo sa željom da poduzmete sve moguće mjere i aktivnosti, koje su u Vašoj nadležnosti, kako bi ovaj trend što prije zaustavili i spriječili još ozbiljnije posljedice.

 

Proudly powered by WordPress