Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Prospekcija puta preko Visočice i strminom niz Bezimeni potok

put-visocicaObišao sam oba puta koja vode na plato Visočice da  bih utvrdio stanje saobraćajnica koje Općina Visoko uradi 2006.g. u nadi da će biti nešto konkretno prilikom istraživanja. Na moje razočarenje utvrdio sam da su obje saobračajnice gotovo uništene. Ko je sve uništio ne želim navoditi, jer se pojedinci koji nisu uložili ni polića u infrastrukturu mogu “naljutiti”, pa nastaviti sa kritikom da gradska politička struktura nije ništa učinila za istraživanje. Prava je istina sasvim drugačija. Kakva je to ujdurma kad se na Baščaršiji  otvara kojekakav “CENTAR ZA PROMOCIJU ARHEOLOŠKOG TURIZMA” kad toga nema nigdje iz razloga nedostatka arheoloških istraživanja. Arheološka istraživanja su vršena samo u dolini rijeke Bosne uz prisustvo preko 70 arheologa svih profila i akademskog  zvanja. Ovo što je zatrlo i tako značajno područje istraživanja je utoliko interesantno, posebno, zbog toga jer nije nađeno ništa. Izvinjavam se ako griješim, jer poznajem samo ono što sam ja pronašao iz perioda paleolita do eneolita. Danas nema ništa, jer se ili krije ili čuva  za neke druge namjene, ali ne starije od prethodno navedenog perioda.
Suštinski nije ni bitno jer ničega nema što bi moglo opravdati utrošena sredstva sa podosta nula uz uništenu infrastrukturu. Ko bi to trebao sada sve opraviti nebih htio sugerirati jer se zna. Postavio bih jedno pitanje da mi odgovori bilo ko, policija, Zavičajni muzej, Općina ili neko iz “Centra za promociju arheološkog turizma”.
Ko će biti odgovoran kada se neko silazeći sa Visočice klizne poslije ulijetanja u rupu na kolovozu odleti niz strminu do ceste prema  Visokom, jal živ jal mrtav?
Bilo bi mi drago da se povede računa o navedenom kao i na prethodno date sugestije u tunelu Ravne koje su otklonjene u rekordnom roku kao, nedostaci pravilnika o radu i od bojazni prema mogućim nesrećama jer se mnoge stvari rade nasumice. Recimo da građevinska dozvola za izvođenje centra paranormalnih zamišljanja i umišljanja, ekonomsko komercijalnog dijela gdje se prodaje  visočka voda iz tunela Ravne kao i visočko kamenje, magla iz Sarajeva a mrak iz  Zenice, a da u budžet Općine Visoko ne zvekne ni jedan novčić. Pa ko bi to mogao, ako i ne bude htio, opraviti teška oštećenja prikazana  na nekolicini opasnih mjesta.
I šta onda, ako ne otvaranje tendera za neka kopkanja koja nemaju veze sa arheologijom u prostoru šljunčanog tunela rudnika Ravne.
Ko će koga natjerat da sanira stanje saobraćajnica ostaje da se vidi. A onda mi kazaše da umalo nije došlo do velike nesreće jer su vojni kamioni umalo sletjeli niz padinu. Eto ipak je moja bojazan opravdana.

{joomplucat:1148 limit=20|columns=4}

Proudly powered by WordPress