Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Cerić osniva novu bošnjačku stranku?

Mustafa-CericMustafa Cerić obvezno je, dok je bio duhovni vođa Bošnjaka – muslimana, ulazio u političke vode što je shvaćano kao izravan dokaz njegovih velikih političkih ambicija. Odlaskom s funkcije reisa nije se povukao u mir i tišinu bilo koje vrste, posebice političke, nego je preko udruženja koje je formirao nastavio djelovati, po dobro upućenima i vući mnoge konce iz sjene.

Naime, on je osnovao Svjetski bošnjački kongres (SBK) čiji je predsjednik, zatim Bošnjačku akademiju znanosti i umjetnosti (BANU) na čijem je čelu sveučilišni profesor Ferid Muhić i Bošnjačku nacionalnu fondaciju (BNF) čiji je predsjednik građevinski poduzetnik Hako Duljević. Navodno, Muhić je već izvjesno vrijeme “na ledu”, pa ovim udruženjima upravljaju Cerić i Duljević zajedno s muftijom sandžačkim Muamerom Zukorlićem koji je prvi i najvažniji Cerićev čovjek.
Dobro upućeni kažu da ta tri Cerićeva udruženja ipak nisu uspjela ostvariti cilj i Bošnjacima se nametnuti kao vrh. Istovremeno, ohlađene su i stara želja i namjera lansirane iz Cerićevog sarajevskog kruga da muslimani Europe dobiju svog duhovnog vođu, muftiju. Ideja je bila da Cerić bude poglavar svih muslimana u Europi sa sjedištem u Bruxellesu, ali od toga nema ništa.
Ima, međutim, poziva Ceriću da se stavi na čelo “jednog iznova političkog organiziranja Bošnjaka”. S obzirom da je svakodnevno na vezi s Cerićem, otvoreno pismo koje mu je uputio Hako Duljević iznenadilo je javnost i posebice rukovodstvo Islamske zajednice u BiH. Sadržaj pisma upućuje na zaključak da je riječ o puštanju probnih balona i ispipavanju raspoloženja članova Islamske zajednice, ali i političkih stranaka i njihovih šefova.
– Sva bošnjačka politika, pamet, inteligencija, koncept, snaga, umijeće i energija sveli su se na sukobe jednih s drugima – konstatira  Duljević u otvorenom pismu i podvlači:
– Bošnjački politički lideri i njihove stranke izgubili su kompas u nedostatku ideje i koncepta, stavljajući fokus na unutarbošnjačko prepucavanje.

Svađe i preokreti

U međuvremenu, na web stranici Svjetskog bošnjačkog kongresa pojavili su se tekstovi kojima se sugerira da pravi politički lider Bošnjaka može biti samo onaj koji je do sada bio duhovni.
–  Primjetno je da svaka pomisao da bi iz Svjetskog bošnjačkog kongresa mogla krenuti inicijativa u pravcu osnivanja neke nove političke snage proizvodi paniku u gotovo svim političkim krugovima, a kao mjera predostrožnosti se nastoji održati lekcija svima nama u SBK-u i ljudima koji ga predvode, kao krivcu za stanje bošnjačkog naroda – piše Duljević u svom otvorenom pismu Mustafi Ceriću i zaključuje:
– Smatramo da se baš sada i baš Vi trebate uključiti i angažirati u pokretanju projekta kojim će se okupiti i mobilizirati zdrave snage ovog društva u cilju očuvanja naše države i našeg ukupnog identiteta.
To što je do općih izbora u listopadu ostalo još svega šest mjeseci nije nikakva prepreka za formiranje nove bošnjačke stranke – vremena je dovoljno. Ovo utoliko više što je Cerić, dok je bio reis, izgradio jaku infrastrukturu koju i danas kontrolira, pojednostavljeno kazano, dobro je rasporedio svoje ljude. S druge strane, novac je najmanji problem – zajedno s financijski vještim i moćnim Zukorlićem lako će ga skupiti, bez obzira koja svota bila u pitanju. Zukorlić je razvio krupne biznise u srbijanskom gradu Novom Pazaru gdje živi, u Sandžaku i u BiH. Uzgred, sva tri Cerićeva i njegova udruženja – Svjetski bošnjački kongres, Bošnjačka akademija znanosti i umjetnosti i Bošnjačka nacionalna fondacija – smještena su u reprezentativnoj zgradi u najstrožem središtu Sarajeva koja je, kako se priča, glatko plaćena nekoliko milijuna maraka.
U vrijeme dok je bio reis Cerić je bio iznimno moćan u SDA, potom se više okrenuo Stranci za BiH i Harisu Silajdžiću da bi pred izbore 2010. agitirao za SBB Fahrudina Radončića. Njegov sadašnji utjecaj u SDA više nije ni blizu nekadašnjeg i, kako kažu naši izvori, ta stranka nema namjeru njegovo ime staviti na svoje kandidatske liste, pogotovo kandidirati ga za člana Predsjedništva BiH, što je njegova davnašnja želja. Isti je slučaj i sa Strankom za BiH. S Radončićem su on i Zukrlić ušli u javni sukob koji je, istina, u posljednje vrijeme splasnuo.
Tko dobro poznaje ovdašnji politički život i naročito odnose između političkih lidera, zna se da se njihove svađe preko noći mogu pretvoriti u izljeve ljubavi i nježnosti. Takvi zaokreti uvijek su diktirani osobnim interesima. Ne treba smetnuti da je Cerić u sve to dobro upućen, posebno u političke preokrete i trgovine.

Dnevni list/Visoko.co.ba

Proudly powered by WordPress