Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Premijer Husejnagić s načelnicima općina o razvojnim planovima

munib husejnagic zenicablogPremijer Zeničko-dobojskog kantona u ostavci Munib Husejnagić razgovarao je, u odvojenim susretima, s Matom Zovkom, načelnikom Općine Žepče, Avdijom Kovačevićem, načelnikom Vareša i Đemalom Memagićem, načelnikom Olova, o potraživanjima koje ove općine imaju iz kantonalnog budžeta ili organizacija i preduzeća čiji osnivač je kanton, i dugovanjima ovih općina prema kantonalnim zavodima i organizacijama. 

S načelnikom Matom Zovkom razgovaralo se o zakonskoj primjeni pripadnosti javnih prihoda i dinamici izmirenja obaveza prema Općini Žepče. S obzirom na to da se radi o dugu koji je nastao znatno ranije, premijer Husejnagić je objasnivši trenutni slab priliv u budžet, dogovorio s načelnikom Zovkom da se nagomilani dug iz ranijih godina počne isplaćivati redovno u jednakim mjesečnim ratama. To je zasad jedini efikasan način da se ova obaveza realizuje, sa čime se složio i načelnik Zovko.

Dugovanja Šumsko-privrednog društva ZDK po osnovu koncesione naknade za šume Općini Vareš jedna je od niza tema o kojima je premijer Husejnagić razgovarao sa vareškim načelnikom Avdijom Kovačevićem. 

Dogovoreno je da se insistira kod ŠPD-a da se taj dug što prije izmiri, a u nastavku sastanka razgovarano je i o privrednim temama, među kojima je najaktuelnija bila pronalaženje investitora za pokretanje proizvodnje u Rudniku željezne rude Vareš.

Na sastanku s načelnikom Općine Olovo Đemalom Memagićem razgovarano je o naplati koncesija od korištenja šuma, izgradnji puta u dužini od 800 metara s ciljem spajanja već izgrađenog mosta sa regionalnom cestom na području ove općine. 

Osim ovog, najveći problem općine Olovo trenutno su planovi izgradnje dvije hidrocentrale na rijeci Krivaji i jedne na Bioštici čime bi oko 70 posto zemljišta općine bilo proglašeno zaštićenim područjem od strane Vlade FBiH. 

Kako to ujedno znači i nemogućnost bilo kakve gradnje niti pokretanja privrednih kapaciteta, takvim odlukama zasnovanim na federalnom prostornom planu zaustavlja se ne samo razvoj općine Olovo, već i Kantona. 

Dogovoreno je da zastupnici s područja ZDK u Domu naroda insistiraju da se u prijedlog prostornog plana FBiH uvrste ranije podnesene primjedbe Općine Olovo i Zeničko-dobojskog kantona, kako bi se spriječilo zaustavljanje razvoja ove općine. U nastavku sastanka bilo je riječi i o izradi studije izvodljivosti za banjsko-klimatsko lječilište “Aquaterm“ Olovo, te mogućnostima većeg iskorištenja ovog zdravstveno-turističkog objekta.

FENA/Visoko.co.ba

Proudly powered by WordPress