Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

PSBiH:Usvojen prijedlog zakona o radnom vremenu

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH usvojio je danas u prvom čitanju Prijedlog zakona o radnom vremenu, obaveznim odmorima i uređajima za evidentiranje u cestovnom prijevozu. Kako se navodi u obrazloženju predloženog zakona, Bosna i Hecegovina, kao potpisnica AETR Sporazuma – Evropski sporazum o radu posade na vozilima koja obavljaju međunarodni cestovni prijevoz, ima rok da do 16. juna uvede u primjenu sistem digitalnih tahografa.

 Prema odredbama AETR Sporazuma, sva vozila čija je najveća dopuštena masa veća od 3,5 tona moraju imati ugrađen analogni tahograf, a od 16. juna sva nova vozila koja se prvi put registriraju u BiH morat će imati ugrađen digitalni tahograf. U protivnom, prijevoznicima iz BiH će najvjerovatnije biti onemogućen izlazak van granica BiH, odnosno neće im se dozvoliti ulazak u druge države potpisnice AETR Sporazuma.

Ovim zakonom postavlja se zakonodavni okvir za uvođenje sistema digitalnih tahografa u BiH. Tahograf je uređaj u cestovnom saobraćaju za prikaz i bilježenje brzine, vremena, pređenog puta i vremena rada i odmora vozača.

 Predloženim zakonom propisuje se da prosječno sedmično radno vrijeme mobilnih radnika u cestovnom prijevozu ne smije biti duže od 48 sati, a samo u određenim situacijama može se produžiti do 60 sati. Također, dnevno radno vrijeme ovih radnika ne smije biti duže od devet sati. Pauze za mobilne radnike moraju se održavati nakon šest sati neprekidnog rada, a za vozače nakon četiri i po sata vožnje.

Dom naroda je u prvom čitanju usvojio i Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o klasifikaciji djelatnosti u BiH, čijim bi donošenjem bila osigurana primjena jedinstvenog standarda klasifikacije djelatnosti na području BiH te osigurane usporedivost i kompatibilnost statističkih standarda BiH s Evropskom unijom, odnosno UN-om.

Predviđeno je da entitetski i zakon Brčko Distrikta BiH kojima se uređuje klasifikacija djelatnosti budu usklađeni s ovim zakonom u roku od 90 dana nakon njegovog stupanja na snagu.

 

(Fena)

Posted in BiH
Proudly powered by WordPress