Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Vedin Čelik osvojio drugo mjesto na Međunarodnom festivalu „Dani harmonike”

visoko.co.baUgljevik je bio domaćin šestog Međunarodnog festivala „Dani harmonike”, od 6.-12. maja 2014. god. Takmičari su se nadmetali po kategorijama, a izvođači su osim iz Bosne i Hercegovine, stigli iz svih republika bivše Jugoslavije i Evrope.
Ovogodišnji festival harmonike okupio je preko 300 učesnika iz 13 evropskih zamalja (Srbije, Crne Gore, Hrvatske, Makedonije, Slovenije,Austrije, Mađarske, Poljske, Rusije, Ukrajine,  Bugarske, Švedske, Bosne i Hercegovine). Publici se tokom festivalskih dana predstavila eminentna muzička imena iz svijeta muzike, Ukrajinci Vladimir Murza, Kristina Andruhiv i Irina Serotjuk i Rus Eduard Ahanov. Ovaj festival se visoko kotira u svjetskim krugovima iz oblasti harmonike. Ozbiljnosti festivala svjedoći i broj takmičara, koji se povećava iz godine u godinu. U nedjelju 11. maja 2014. godine, posljednjeg dana takmičenja proglašeni su pobjednici po kategorijama kojima su uručena priznanja i nagrade.
Priliku da učestvuje na ovako velikoj manifestaciji imao je i Vedin Čelik, učenik trećeg razreda Osnovne muzičke škole „Avdo Smajlović“. Nastupao je u II kategoriji, i nakon što se potrudio da na što  bolji način predstavi sebe, svoju školu i svoj grad, uspio je osvojiti drugo mjesto sa odličnih 81,75 bodova. Žiri su predstavljali:
1.    Zorica Karakutovska (Makedonija), predsjednik žirija
2.    Zoran Rakić (BiH)
3.    Tatjana Krasnoperova (Rusija)
4.    Dražen Košmerl (Hrvatska)

Spomenuti su bili zadovoljni njegovim nastupom, a zaslužan za Vedinove postignute rezultate je i njegov profesor Almir Spahić.
U razgovoru sa nama, profesor Almir Spahić nam je rekao: „Za ovo takmičenje, pripremali smo se već duže vrijeme kako bismo se predstavili što bolje. Nakon što smo dugo putovali do Ugljevika, Vedin je imao priliku da predstavi naš trud i rad. Ja kao profesor i više sam nego zadovoljan postignutim rezultatima. Konkurencija je bila jaka i svi takmičari su bili dobri. Drago mi je što se naš trud i zalaganje isplatilo. Mislim da smo na lijep načiin predstavili Osnovnu muzičku školu “Avdo Smajlović”, ali i grad Visoko. A prije svega, drago mi je raditi sa učenicima koji se trude. Ponosan sam na Vedina koji je ostvario ove rezultate.“

Nastupe možete vidjeti na sljedećim linkovima: 1. https://www.youtube.com/watch?v=YC8YJX2U7dw
2. https://www.youtube.com/watch?v=-ovjNHc9l94

Proudly powered by WordPress