Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Bolje dati vlast pravednom i moralnom nemuslimanu, nego nesposobnom, nepravednom i nemoralnom muslimanu!

nedzad laticPošto se dr. Mustafa Cerić u svom obraćanju prilikom isticanja kandidature za člana Predsjedništva BiH, pozvao na Aliju Izetbegovića, rekavši kako želi unijeti moral u politiku, red bi bilo zapitati se čemu je uistinu A. Izetbegović učio Bošnjake.

Tako se jednom i izrazio opisujući  Stranku demokratske akcije (SDA) rekavši: “Mi jesmo po članstvu nacionalna stranka, ali po onome za šta se zalažemo i čemu učimo svoje pristalice, mi smo građanska stranka. Mi promoviramo građanske vrijednosti jednakosti građana bez obzira na vjersku i nacionalnu pripadnost i vjerujemo u suživot među ljudima“, rekao je A. Izetbegović.

Da pojasnim za one koji se ne sjećaju ove njegove izjave, da je čak A. Izetbegović govorio kako ima simpatije, te da je i on sam po svom političkom afinitetu socijaldemokrata. Te da još pojasnimo da je najmanje desetak puta u svojim intervjuima izjavio da je osnivanje nacionalne bošnjačke stranke uvjetovano, ili bolje reči iznuđeno od drugih naroda koji su formirali takve stranke i (pre)uzeli vlast od komunista, te da je on nerado prihvatio biti lider nacionalne stranke.

Baška Alija Izetbegović kao državnik, kome se spočitavalo da do podne misli jedno, a od podne drugo, u smislu vaganja pri donošenju državničkih odluka, a baška A. Izetbegović kao politički lider, ideolog i mislilac. O njegovim državničkim odlukama sa ove vremenske distance mogu se donositi mjerodavni sudovi. Naravao da je bilo pogrešnih, čak katastrofalnih političkih odluka i to analitičari uočavaju. Ali, njegove političke vizije se razgovjetno mogu iščitati u mnogobrojnim govorima i intervjuima. I one su i danas vrlo inspirativne i bit će , siguran sam, inspiracija i novim genracijama.

Baška čak i stranačka  (SDA) politika i njeni i interesi, koji se ponekad i bili koliziji sa političkim idealima i  vizijama A. Izetbegovića, pa i same države BiH.  Bošnjaci su, kao najbrojniji narod, uvijek imali viška glasova, pa  su (pro)davali glasove i kandidatima iz drugih stranka. Za sve koje su glasali na preporuku SDA, od Biljane Plavšić do Milorada Dodika, gorko su se pokajali. Ali, to je druga tema koja se tiče Izbornog zakona koji je oličen u „slučaju Sejdić Finci“.

Da se vratim temi  o političkom nauku A. Izetbegovća, kao nacionalnog bošnjačkog lidera.  E, kad je riječ o tom nauku onda je najbolji primjer čemu je A. Izetbegvić učio svoj narod  fascinatna pobjeda Željka Komšića na prošlim izborima. Iako sam o Komšićevoj kandidaturi pisao (vidjeti Avaz septembar 2010., naslov: “Žašto Bošnjaci ne trebaju glasati za Komšića?”) kako je to „zloupotreba duha Dejtona“ od strane SDP-a, te da je nemoralno da Bošnjaci biraju Hrvatima njihovog člana Predsjedništva BiH, nisam osudio Komšićevu pobjedu. Zašto? Zato što smatram, i o tome sam pisao, da su Bošnjaci glasanjem za Hrvata, odnosno katolika, rizikujući pobjedu Bakira Izetbegovića, sina Alijinog, u odnosu na rivale Harisa Silajdžića, Fahrudina Radončića , pa i Džemaludina Latića, iskazali da nemaju vjerskih i političkih, tačnije nikakvih rasističkih predrasuda!

To je, po mom mišljenju, politički nauk Alije Izetbegovića i ono čemu je on bar pokušao učiti svoj narod! Nisu, naravno, Bošnjaci dali svoj glas SDP-u, kad su glasali za Komšića. Zašto? Zato što nikad ne bi glasali za Komšića da su prihvatili politički nauk Zlatka Lagumdžije! Jer da su, to bi bilo puko glasanje iz inata, prkosa, pa i animoziteta prema Hrvatima, odnosno HDZ-u! Koliko sam u pravu pokazat će predstojeći  izbori, odnosno rezultati SDP-ovog kandidata za člana Predsjedništva BiH.

Stoga sam potpuno ubjeđen da Bošnjaci neće glasati ni za (reisa) Mustafu Cerića! Zašto?  Zato što ih je tako učio Alija Izetbegović. Kako? Pa, poručio im je da budu malo više Bosanci, nego Bošnjaci, ako misle dobro svojoj Bosni!

I drugo, to je i islamski stav kojeg preporučuje islamska tradicija, da je bolje dati vlast pravednom i moralnom nemuslimanu, nego nesposobnom,nepravednom i nemoralnom muslimanu! To su iskonske građanske vrijednosti na kojima Bosna i Hercegovina može opstati!

P.s.

O moralu Alije  Izetbegovića u politici, i o moralu Mustafe Cerića, te šta je stvarno Alija mislio o Ceriću kao osobi, nekom drugom prilikom!

Thebosniatimes.com/Visoko.co.ba

Proudly powered by WordPress