Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Sudski epilog slučaja “Mušinbegović”

Velika afera u kojoj je Ejub Mušinbegović,  bivši predsjednik Medžlisa IZ Visoko i rukovodilac poslovnice „Centrotransa“ u tom gradu, podigao kredite od više stotina hiljada  maraka u nekoliko banaka, a  kao žirante, uglavnom bez njihovog znanja, „založio“ čak 18 imama iz ovog grada, dobila je i sudski epilog.

Kako nam je potvrdio glavni imam Medžlisa IZ Visoko, Ibrahim ef. Hadžić, imami koje je Mušinbegović naveo kao svoje žirante, među kojima je i on, nisu mogli vraćati njegove kredite, pa su uslijedile tužbe banaka.

Neslužbeno, zabilježeno je i nekoliko slučajeva gdje su Mušinbegovićevim žrtvama banke plijenile imovinu.

Imami bi trebali vratiti još 400 000 KM koje je Mušinbegović na razne načine podigao. Također i Medžlis je zbog cijele afere pretrpio ozbiljne štete, jer je Mušinbegović pri  uzimanju kredita nelegalno koristio pečat Medžlisa i uglavnom krivotvorio potpis glavnog imama Hadžića

– Zbog navedenih dugovanja bio je blokiran žiroračun Medžlisa IZ Visoko u BBI banci. Mušinbegović je, naime, preko „Sarajevo – osiguranja“ potpisao i jednu mjenicu kao osiguranje za kredit koji je on uzeo. U trenutku blokade, na računu smo imali 9 000 KM namjenjenih za džamiju u Donjim Moštrama, pa je taj novac prinudno skinut s našeg računa i nikada nam nije vraćen. Uputili smo tužbu protiv Mušinbegovića i „Sarajevo – osiguranja“ da bi se ispitalo je li  novac uopće mogao biti skinut – kaže ef. Hadžić.

Krediti u brojkama:  29 203 KM – treba vratiti BOR banci

                               150 000 KM – treba vratiti Intesa Sanpaolo banci

                               147 531 KM – treba vratiti UniCredit banci

                                 62 969 KM – treba vratiti Raiffeisen banci

 

(Dnevni Avaz)

Proudly powered by WordPress