Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Preventovo otvoreno pismo za Hilmu Neimarliju, delegata u Domu naroda PS BiH: Sebičnošću dovodite u pitanje 2.869 porodica

Uprava Preventa u ime svih zaposlenika potpisnik je pisma za delegata u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine prof.dr.Hilmu Neimarliju, nastanjenog u Visokom.  

U pismu se ističe  „sa posebnim interesovanjem smo pročitali tekst koji je ”Oslobođenje” objavilo 1. marta 2010. godine pod naslovom ”Važe li zakoni za Prevent?” u kojem se autor poziva na vaša dva delegatska pitanja. Namjera nam je da ovim pismom odgovorimo na postavljena pitanja i komentarišemo vaše ponašanje.

Kao od osobe koja po svome imenu i zvanju treba graditi razumijevanje i dobrosusjedske odnose, nismo očekivali egoistično korištenje parlamentarne pozornice za ”lov na vještice”.  Vi ste javnim istupom pozivali nadležne institucije u Federaciji Bosne i Hercegovine da traže ”nepravilnosti u radu Preventa” kako bi se obračunali sa svjetski renomiranom kompanijom koju ponekad osjetite čulom mirisa, ali ne znate mnogo o njoj.

Kategorički odbijamo insinuacije da djelujemo izvan zakona. Koristimo priliku naglasiti da Prevent svoj rad temelji na poštivanju svih važećih zakona i propisa uz zadovoljavanje najviših poslovnih standarda što podrazumijeva transparentnost u radu.  Njegujući strateško partnerstvo sa Volkswagen koncernom Prevent sebi ne može dopustiti da djeluje izvan zakona.

U vezi sa vašim javnim upitom, fabrika „Prevent Leather Sarajevo d.o.o. Visoko“ posjeduje urednu okolišnu dozvolu koju je izdalo Ministarstvo okoliša i turizma FBiH 12.04.2007. godine, broj UPI/03/15-23-4-105/05-2. Osim toga, fabrika Prevent Leather posjeduje i urednu vodoprivrednu dozvolu Ministarstva za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu FBiH.

Smatramo izuzetno zlonamjernom optužbu da je Prevent „najagresivniji i najmanje kontrolirani proizvođač  organskog otpada i zagađenja zraka u našoj zemlji“, te tražimo da je što prije argumentujete ili da ponudite javnu ispriku.

Duboko ste nas uvrijedili samom pomisli da Prevent posluje mimo zakona.  Vi ste obraćanjem u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine osporili ispravnost poslovanja kompanije koja je zvanično treći najveći bh. izvoznik. Izlaganjem poput Vašeg dovodi se u pitanje postojanje 2.869 zaposlenih koji su evidentirani kod odgovarajućih nadležnih institucija i kojima se uredno izmiruju sve zakonom propisane obaveze.

Hrabrim odluka menadžmenta, uz odgovarajuće optimalizacije u proizvodnji, te kvalitetnim radom i pravovremenim isporukama, Prevent je uspio zadržati poslovnu stabilnost i svojim zaposlenicima redovna primanja u veoma teškom periodu za automobilsku industriju.  Kao nagradu za doprinos razvoju bh. privrede kroz zapošljavanje, investicije, uredno plaćanje doprinosa, Vašim izjavama zahtjevate da se iz Preventa izvuče još novca.

Prevent je dio Visokog od januara 1999. godine. Statistički gledano, Prevent je u ovih 11 godina poslovanja svaki dan, bez pomoći države, zaposlio po jednog radnika. Vi ste član Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine od 1998. godine. Koliko ste Vi stranih ili domaćih investitora doveli u Visoko za to vrijeme?

Prevent transparentno govori o svojim aktivnostima sa svim članovima lokalne zajednice i ostajemo otvoreni za konstruktivan dijalog koji će omogućiti dalji razvoj općine Visoko.

Pozivamo vas da nas posjetite i lično se uvjerite da ova kompanija posluje u skladu sa međunarodnim standardima poštujući zakone i propise Bosne i Hercegovine.

 

Do skorog susreta uz očekivanje vašeg javnog izvinjenja zbog neistina iznesenih na račun kompanije Prevent“.

Posted in BiH
Proudly powered by WordPress