Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Čekajući Nigeriju ipak je najbolje kupanje i sunčanje na plažama Copacabana, Ipanema, Botafogo …

rio12Poslije historijske utakmice sa Argentinom na Maracani, naši dani u Rio de Jeneiru su jako kratki, što zbog nastupajuće zime (21.06. zvaničan početak zime) što zbog bogatog sadržaja koji ovaj grad nudi svojim posjetiocima.
Jedan od sadržaja koji se preporučuje svim turistima je obilazak centra donjeg dijela grada poznatog kao Lapa. Lapa je zapravo naselje u centru Rio de Janeira, poznato je po brojnim historijskim spomenicima, ali i po odličnom noćnom provodu. Iskoristili smo jednu toplu brazilsku noć da provjerimo istinitost navoda turističkih agencija. Ono što smo zatekli u Lapi su zaista brojni restorani sa velikom ponudom ića, pića i jeftine zabave, ali i mnogo prosjaka, uličnih prodavaca, džeparoša, smeća i neugodnih mirisa, mjesto koje preporučujem da izbjegnete ukoliko se nađete u Rio de Jeneiru.

Naravno ima atrakcija u Rio de Jeneiru koje su nas oduševile i ispunile sva naša očekivanja, jedna od njih je svakako “Pao de Acucar” popularna “glava sećera”. Brdo Glava šećera prirodno je obilježje Ria. Ova poznata grba na krajoliku Ria druga je po visini u gradu, odmah iza brda Pedra da Gávea. Na vrh Glave šećera može se doći žičarom. Žičara polazi sa plaže Praia Vermelha i kratko se zaustavlja na brdu Urca. Pogled koji se pruža s vrha Glave šećera još se jedino može vidjeti na vrhu brda Corcovado na kojem se nalazi kip Krista Iskupitelja i do kojeg vozi specifičan crveni voz. Brojni turisti svakodnevno hrle na oba vidikovca kako bi doživjeli ljepotu panorame ovog 12 milijunskog grada ili uživali u fascinantnom zalasku sunca i svjetlucavoj gradskoj uličnoj rasvjeti. Nakon uživanja u ovim zaista vrhunskim atrakcijama, najbolje je prijalo okrepljenje u jednom od tradicionalnih i ne baš skupih brazilskih restorana, koji po sasvim pristojnoj cjeni nude neograničeno konzumiranje morskih plodova i poznate brazilske govedine.

Nemoguće je zapravo u kratkom vremenskom roku obići sve atrakcije i znamenitosti koje Rio de Jeneiro nudi. Ali je zato itekako moguće uživati u kupanju i sunčanju na plažama Copacabana, Ipanema, Botafogo… to je zapravo naš i najčešći izbor. Izbor koji ne završi uvjek najsretnije, tako su prilikom kupanja na Copacabani naše kolege iz nogometnog saveza ostali bez novca, dokumenata i drugih rekvizita.

I to je Brazil!

(Ad.Ha.)rio20rio19rio17rio17rio15rio14rio13rio12rio11rio10rio9rio8rio7rio6rio5rio4rio3rio2rio1

Proudly powered by WordPress