Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Komentar na cirkus u OV Visoko

vijecnici zakletva1Sjednica Općinskog vijeća Visoko, devetnaesta po redu, koja je uredno zakazana za petak, 20.6.2014. godine u 15,00 sati bila je sve samo ne uobičajena.

U početku sa kašnjenjem trideset minuta, sjednica je ipak započela, ali bez vijećnika Stranke demokratske akcije (SDA). Iz reda ove najbrojnije političke stranke u sastavu Općinskog vijeća Visoko, sjednici su prisustvovali samo Faruk Ihtijarević i Adnan Frljak.

Uz konstataciju sekretara Općinskog vijeća Zekije Omerbegović da sjednici prisustvuje 14 vijećnika, odnosno da sjednici ne prisustvuje 10 vijećnika SDA među kojima i predsjedavajuće i njene zamjenice, kao i jednog vijećnika koji je prije izvjesnog vremena podnio ostavku na funkciju vijećnika, istaknuto je da nema smetnji za održavanje sjednice. Vijećnici su za predsjedavajućeg ove sjednice izabrali Halima Derviševića (BPS-Sefer Halilović).

Šta se dogodilo sa redovima visočke SDA? Iako je načelnica Amra Babić, po običaju, sjedila u prvom redu Velike sale i učestvovala u radu 19. sjednice Općinskog vijeća Visoko, očito da joj je stranka, kojoj i sama pripada, poslala poruku. Ta poruka glasi „nemaš našu podršku“! Da li je ta podrška izostala zbog višesatnog dvodnevnog zasijedanja stranačkog kluba ili u vezi famozne „reforme javnog sektora“ jer su se na dnevnom redu nalazili izvještaji javnih preduzeća: JKP „Gradska groblja“ d.o.o., JKP „Visoko“ d.o.o., JP „Veterinarska stanica“ d.o.o., JP „Radio i televizija Visoko“ d.o.o. i JP „Visoko Ekoenergija“ d.o.o. nismo sigurni (ili jesmo), ali saznajemo da se „na načelnicu vrši pritisak“.

Iako je visočka SDA dosada, istina samo dijelom, uspijevala nesuglasice na relaciji općinska načelnica-SDA (predsjednik OO SDA Visoko) ostaviti iza zatvorenih vrata, sada je očigledno da su se te nesuglasice preselile u redove vijećnika SDA. S obzirom da su vijećnici ove najbrojenije političke stranke  u Visokom ionako glasali na osnovu SMS usmjerenja (poznato je da materijali za Općinsko vijeće ostanu netaknuti i tableti neupaljeni), neće biti neka velika šteta po rezultate sveukupnog glasanja na jučerašnjoj sjednici.

Međutim, bit će šteta po Visoko i njene građane, ako nesuglasice na realiciji općinska načelnica-SDA (predsjednik OO SDA Visoko) izađu kroz  izdanje Općinskog vijeća Visoko i rašire se među građanima Visokog.

Proudly powered by WordPress