Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Predivan doček ljetnog solisticija na vrhu najveće piramide svijeta

ljetni solisticijČetiri stotine i četrdeset posjetilaca iz Sjeverne Amerike, Azije, Evrope, Južne Amerike, Afrike i Australije došli su u srce Bosne i Hercegovine, u Visoko, da na vrhu najveće piramide na svijetu dočekaju prvi dan ljeta, 21. juni.

Spektakularno je bilo slušati predstavljanje posjetilaca iz Kanade, Kenije, Čilea, Brazila, Australije, Singapura, Turske, Norveške, Danske, Holandije, Belgije, Njemačke, Austrije, Francuske, Španije, Slovenije, Makedonije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Bugarske, Češke, Slovačke, Poljske, Rusije, SAD, Meksika, Mađarske i drugih zemalja koji su s oduševljenjem došli u posjet prvim evropskim piramidama.

U improviziranom programu voditelji su bili Claire (Velika Britanija), Ingomar (Njemačka), Dario (BiH) i Breda (Slovenija). Uz pjesmu, a na kraju i melodično ponavljanje poruka “Love, Peace, Unity” (ljubav, mir, jedinstvo) dočekan je zalazak sunca. Ispraćena je sjena Bosanske piramide Sunca koja je formirala trouglastu piramidu u dolini i dodirnula zapadnu stranu Bosanske piramide Mjeseca.

Prvo okupljanje za solsticij bilo je 2012. kada je zalazak sunca dočekalo 150 posjetilaca, 2013. ih je već došlo više od 300, a ove godine 440. Magija bosanskih piramida se širi.

Proudly powered by WordPress