Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Dinamika raspodjele pomoći

zdk pomoc1Na redovnoj sjednici Kantonalnog štaba civilne zaštite razmatrana je, između ostalog, dinamika raspodjele pomoći iz skladišta Direkcije za robne rezerve Zeničko-dobojskog kantona. Naime, kako je Federalna direkcija robnih rezervi Zeničko-dobojskom kantonu odobrila 50.000 litara mlijeka sarajevskog „Milkosa“, dosada je od ove količine u kantonalnu Direkciju pristiglo 13.000 litara mlijeka i 10.000 komada Feta sira koji su podijeljeni općinama ugroženim poplavama za ishranu evakuisanih osoba u kolektivnim centrima. Pored toga, Kantonalni štab civilne zaštite donio je odluku da se određene količine mlijeka i sira podijele i humanitarnim organizacijama koje su također učestvovale u zbrinjavanju evakuisanih osoba tokom i nakon poplava. Tako je Gradskoj narodnoj kuhinji u Zenici dato 1.000 litara mlijeka i 700 komada sira, zeničkom Caritasu i Domu za stara lica po 200 litara mlijeka i po 150 komada feta sira, Penzionerskom domu 160 litara mlijeka i 130 komada sira, a određene količine također su distribuirane zeničkoj Bolnici, Općinskom štabu civilne zaštite Zenica i Domu i porodici. Narednih dana očekuje se da pristignu i preostale količine mlijeka – 37.000 litara i 15.000 komada Feta sira koje će također biti distribuirane kolektivnim centrima u kojima su smještene evakuisane osobe s područja općina Zenica, Žepče i Maglaj. Uz ovo, Općinskom štabu civilne zaštite Zenica donirano je 10.000 kilograma brašna, 5.000 kilograma šećera, 2.000 kilograma soli te po 1.000 komada pašteta i ribljih konzervi.

Pored prehrambenih namirnica iz Direkcija za robne rezerve po nalogu Štaba kontinuirano je distribuirana stočna hrana u ugrožena područja, pa je tako za farme s područja Općine Zenica poslato 10 tona stočnog brašna, osam tona prekrupe i dvije tone kukuruza u zrnu. Općini Žepče je donirano 11 tona stočnog brašna, sedam tona prekrupe i dvije tone kukuruza u zrnu, Općini Maglaj po 10 tona stočnog brašna i prekrupe te dvije tone kukuruza u zrnu. Za farmere na području općina Zavidovići i Olovo također su podijeljene po dvije tone stočnog brašna, prekrupe i kukuruza u zrnu.

Direkcija je distribuirala i gorivo pa je Općini Maglaj dosad donirano 30.000 litara i još 10.000 litara za potrebe mehanizacije koja je radila na izgradnji alternativnih pravaca u Željeznom polju i u Topčić polju. Iz skladišta kantonalne direkcije također je ugroženim općinama distribuirano i medicinskih lijekova u vrijednosti od 30.000 KM te lijekovi za veterinarske stanice u vrijednosti od 33.000 KM. Tokom proteklog mjeseca redovno su dostavljane i veće količine vode za piće, a više hiljada paketa prehrambenih namirnica je putem Crvenog križa Kantona poslano u ugrožene općine. Pored toga, kako kantonalna Direkcija po odluci Vlade  već treći mjesec otkupljuje voće i povrće s područja Kantona znatne količine su također otpremane kako kolektivnim centrima tako i porodicama na područjima pogođenim poplavama i klizištima. Osim pobrojanih količina, dostavljanih iz skladišta Direkcije, dio roba i goriva dostribuirao se u direktno u ugrožena područja. I u narednom periodu nastavit će se distribucija sve pristigle robe shodno zahtjevima koji stižu od općina, ali i odluka Kantonalnog štaba civilne zaštite. Bez obzira na činjenicu da se stanje znatno smirilo na ugroženim područjima,Štab je informiran da će uposlenici Direkcije za robne rezerve nastaviti  24-satnu dežuru kako bi se u svakom trenutku prema pristiglim zahtjevima mogli otpremiti neophodnu pomoć tamo gdje to bude potrebno.

Proudly powered by WordPress