Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Izviđačka kadrovska škola

izvidjaciSvanuo je i 3. dan, kada smo započeli sa polaganjem kurirstva. Nakon što smo otpjevali himnu vatri, nastao je muk u taboru, jer je svih 46 polaznika odlučilo polagati vještarstvo. Iako su školarci morali šutiti cijeli dan, to nas nije spriječilo sa izvođenjem interaktivnih radionica i predavanja, koristeći sva ostala sredstva komunikacije. Tako smo obradili teme poput izviđačke uniforme, boravka u prirodi- izlet, vrste izleta, izbor i pakovanje opreme itd., iz područja orijentacije učili smo o terenu i njegovim karakteristikama, te iz signalizacije semafor. Imali smo priliku izvršiti i praktičnu primjenu čvorova, vezujući drvene oblice na 3 načina, koji imaju višestruku upotrebu, a mi smo ih u ovom slučaju odlučili iskoristiti kao dekoraciju za jarbolište.

4. dana je samo nekolicina nas položila šutnju, tako da je od jutarnjeg zbora, onima koji su pali šutnju prethodni dan, ponuđena prilika da ponovo polažu, uz standardno polaganje gladovanja. Nakon doručka, svi polaznici škole moraju gladovati do idućeg doručka, da bi položili 2. fazu hvalevrijednog vještarstva kurira. Današnja predavanja su se uglavnom zasnivala na orijentaciji, s temama poput kompasa, busole M-53, skidanja azimuta, vrstama i podjelama karata itd. Neizostavna tema naše teta Ece je i oblici i metode rada, koja nas sprema da postanemo budući vodnici i nosioci aktivnosti naših odreda. Digitalno vedro nebo nam je konačno dopustilo da odemo i na kupanje, što smo iskoristili do maksimuma, te naučili nekoliko novih igrica na plaži. Ovako savršen dan, zaokružila je logorska vatra, koju smo, nakon teoretskog uvoda, praktično sami napravili. U izviđačkom duhu smo izvodili skečeve, pjesme, brojalice i igrice, i tako priveli kraju još jednu predivnu noć u taboru.

 IKŠ I stepen (izviđačka kadrovska škola), 5. i 6. dan —Boračko jezero.

Novo jutro donijelo je radost školarcima, budući da su nakon skoro 24 sata ponovo mogli jesti. Sunčano jutro i digitalno vedro nebo su nas uz pjesmu odveli na plažu, nakon predavanja o ulozi i liku vodnika, kao i pripremi vodnog sastanka. Na plaži smo igrali marame, a poslijepodnevna predavanja su podrazumijevala boravak u prirodi- kretanje stazom, karakteristike planine i sl, što nas obučava za naš skori izlet kojem se radujemo! Teta Eca je održala i predavanje o ekologiji, temi koja nam je svima dobro poznata, ali i neiscrpna, s obzirom na globalne probleme koji se javljaju u modernom društvu.

Za KZP smo pripremali svoja plemena, izmišljajući njihovu kulturu i tradiciju, za igricu Bumdijada.
6. dana naše škole, stigla nam je i smjena! Srdačno smo ih dočekali izviđačkim pozdravom i nastavili sa uobičajenim prijepodnevnim aktivnostima. Gost predavač bio je naš čika Miro, pričajući o ponašanju u prirodi, ujedima insekata, zmija, i njihovoj sanaciji. Škola je ovo jutro svečano aktivirala novi lebdeći jarbol, patent koji smo po prvi put napravili u našem taboru. Pljusak, koji smo i očekivali, spremno smo dočekali u učionici, sa predavanjima iz izviđačke metodologije- osnivanje voda, osnivački sastanak i vrste sastanaka. Smjena je organizovala KZP, na kojem su školarci bili animatori, izvodeći skečeve, igrice i pjesme, zabavljajući se do povečerja, kada je nastupio mir u taboru. 
Čitamo se i dalje! Z-D-R-A-V-O!

Posted in BiH
Proudly powered by WordPress