Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Šta se dešava na lokalnoj RTV Visoko

rtv visoko strajk upozorenjeJavnost Visokog je sinoć u dva navrata na programu lokalne Televizije mogla pročitati obavještenje upućeno „menadžmentu, nadzornom odboru, osnivaču i javnosti o iznimno teškom materijalnom položaju uposlenika JP „Radio i televizija Visoko“ d.o.o. Visoko“.

Iz pročitanog se moglo saznati da radnici visočke televizije očito nisu primili plate „u posljednja tri mjeseca“ i da na ovaj način žele poslati poruku svima onima koji se „kao nešto pitaju“. O teškom položaju bilo kojeg medija u BiH svi ljudi iz ove branše, trebaju se solidarisati i javno se oglasiti.

Eh, šta učiniti i kako se ponašati u situaciji kada je očito da je godinama nedefinisana (ali zasigurno podanička) situacija na RTV Visoko, kako uređivačka politika, tako i finansijska podrška (iz budžeta Općine Visoko) sada eskalirala, ne možemo ostati imuni i nešto ne napisati.

Možemo reći da je rasprava o RTV Visoko na posljednjoj sjednici Općinskog vijeća u okviru koje su govorili direktor ovog preduzeća, zatim predsjednik Nadzornog odbora, pa i jedan od uposlenika (koji je vlastitim tužbama po kolektivnom ugovoru o jadu zabavio RTV Visoko) pokazala da je problem neizgrađenog odnosa lokalne vlasti prema svom mediju (kojeg je i osnovala da bi sebe reklamirala) toliko eskalirao da tamošnji radnici nisu dobili platu od kraja aprila mjeseca i da se u očaju sada oglašavaju javnostima kako bi im skrenuli pažnju za sebe. Koliko se sjećam Vijeće je dalo neki rok 30 dana da se nešto pokuša, konsolidira situacija na RTV Visoko, ali ne liči li takav zaključak na stotine prethodnih „spasilačkih“ zaključaka bez, u praksi, ikakvih ili jalovih rezultata!?

U normalnim demokratskim društvima ili sredinama (čemu teži ili bi trebala težiti i aktuelna visočka vlast) ovaj potez medija bi odjeknuo u kritičnoj masi, ali gdje je ta kritična ili bilo kakva masa sada u ovom gradu!? Čemu da se nadaju uposlenici RTV Visoko? Da li deblokiranju računa (računi RTV Visoko su blokirani od maja mjeseca po tužbi jednog uposlenika), možda energičnom potezu menadžmenta i Nadzornog obora, da li je zakasnio ili se po običaju negdje krije politički potez izvršne ili zakonodavne vlasti Visokog ili je neminovno u okviru famozno najavljivane „reforme javnog sektora“ očekivati transformaciju i RTV Visoko, a po uzoru na JKP „Visočica“, JP „Visoko-gas“ ili možda JKP „Gradska groblja“…

Sve u svemu, dok se s jedne strane na masovnim čaršijskim sijelima u svetom mjesecu ramazanu igraju kola i do usijanja uzvišenosti želi prikazati blagostanje u kojem (ne)žive stanovnici Visokog, ovaj grad pohodio je još jedan tamni oblak svog našeg beznađa. Nažalost, ovaj put tamni oblak u Visočana je javni plač uposlenika jedinog zvaničnog općinskog medija.

(Foto:VisokoIn)

Proudly powered by WordPress