Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Niko više nema većinu u Vijeću, tako je i najbolje

velika sala opcine visokoAko se potvrdi tačnom, a vjerovatno hoće, informacija o istupanju tri vijećnika SDA iz Kluba vijećnika SDA Visoko i ako zaista pređu u Nezavisni klub vijećnika onda dolazimo do interesantne situacije u OV Visoko. Formalno više niko neće imati većinu, SDA bi imala još uvijek najviše 9 vijećnika koliko su zapravo voljom birača i dobili na zadnjim lokalnim izborima sa velikim znakom pitanja da li će biti još dezertera. “Padom” Vahida Heće upitna je i koalicija sa SBiH, a posebno sa prof.dr. Izetom Smajevićem koji je svakako puno više od lokalnih piljarskih političkih spletki kojima su se do sada bavili predstavnici ove dvije stranke. Dok bi Nezavisni klub vijećnika nekada sastavljen od “izbjeglica” iz A-SDA opet došao na četiri vijećnika koliko su i imali, također odmah nakon izbora. Potpuno jedna druga stvar je kako će se završiti ova priča sa vijećnicima koji su istupili iz Kluba vijećnika SDA Visoko. Pitanje je kako Statut stranke tretira ovakve pojave i da li oni i dalje mogu ostati članovi SDA baš kao i u nedavnom slučaju bivšeg premijera ZDK Fikreta Plevljaka koji se dovodi u vezu sa A-SDA i to kao kandidat ove stranke za Državni parlament, ali koji pri tome ne želi napuštati SDP.

Iako se onima koji se zovu vlast ništa više ne može vjerovati nakon silnih laži od predizbornih obećanja do same realizacije istih, a što Visočani najbolje vide na kojoj je to razini, izgleda da ovoga puta zaista postoji problem u OO SDA Visoko i da navodni sukob ipak nije jeftina predstava za narod. Oni koji su pratili naša pisanja i analize njima je trenutna situacija u SDA sasvim normalna pojava i logičan slijed stvari. Najavljivali smo da će se nešto slično desiti i davali rok dvije godine. Čak i u praksi sa tim načelnicima u zadnjih 20 godina u Visokom isto se desilo i u vrijeme Kenana Jusufbašića koji je bio iznad stranke, ali je tada bio i rat pa je bilo nekako i normalno, zatim u slučaju Faruka Salčinovića koji je nakon samo nekoliko mjeseci “oteo se kontroli” i bazi OO SDP-a Visoko i na kraju u slučaju Muniba Alibegovića koji je cijeli drugi mandat bio načelnik sam za sebe i nije bio “partijski poslušan”. Jedan od glavnih razloga zašto je Alibegović isključen iz SDA je bio upravo taj, iako su stvarni razlozi bili lična osveta. Prirodnim slijedom stvari isto se dešava sada. Aktuelna načelnica Općine pokušat će da napravi ono što je Alibegoviću uspjelo zadnje dvije godine mandata, a to je da trgovinom unutar javnog sektora, raspodjelom pozicija i radnih/direktorskih mjesta izlobira i obezbijedi sebi većinu u OV Visoko za nesmetan rad u realizaciji zacrtanih ciljeva koji su sada već sasvim očito u suprotnosti sa željama predsjednika stranke. Nema tu politike, lažna patetika o ljubavi prema gradu koji tone je potrošena priča, a istina je samo jedna. Borba i plan kako do kraja mandata sačuvati sigurnih i zagarantovanih cca-3.500KM redovne plate i sve privilegije koje sa sobom nosi mjesto načelnika, zaštiti poslušnike oko sebe koji već puno znaju i potencijalna su opasnost jer kao referencu imaju da su već ranije zabili noževe u leđa onima koji su ih politički stvorili, te i dalje iskazivati nesmetano ljubav prema turizmu, obilasku svjetskih turističkih destinacija pod izgovorom da se to radi u interesu Visokog, neprirodno i podanički diviti se nekadašnjem okupatoru, provoditi strah i uhoditi svakoga ko “nije naš” po hodnicima Općine i pokušati sačuvati poziciju do kraja mandata ili do aprila mjeseca naredne godine kada bi se trebao održati Kongres SDA.

Da se ne lažemo, već nakon godinu dana ovoj vlasti i ovoj načelnici je trebalo izglasati nepovjerenje, jer ništa od obećanog nije urađeno i svi statistički podaci ukazuju da smo u puno lošijoj situaciji nego prije 14.11.2012.godine. Međutim, ne treba zaboraviti ambicije Amre Babić da bude predsjednica OO SDA Visoko još u vrijeme kada je bila protukandidat Ahmetu Kurspahiću. Ne treba zaboraviti kako i zašto je pao Ahmet Kurspahić, predsjednik stranke koji je uživao veće povjerenje kod naroda nego ovi danas. Podsjećamo, Kurspahiću je spočitano da je loše procijenio na prošlom Kongresu i da je naveo delegate iz Visokog da glasaju za Bakira Izetbegovića, a nakon što je Sulejman Tihić pobijedio iz Centrale u Sarajevu je stiglo zeleno svjetlo da je vrijeme da se počiste “Bakirovci” u Visokom. Ako Amra Babić na vrijeme procijeni, ali pravilno procijeni, i u ovom slučaju stane na stranu Bakira Izetbegovića, suprotno Adilu Osmanoviću kao drugom pretendentu za prijestolje u SDA BiH, a koji je politički otac sadašnjoj postavi OO SDA Visoko i podrži javno kandidaturu Izetbegovića za novog predsjednika SDA, a to se na Kongresu i desi, sasvim je prirodno da će kao kontrauslugu dobiti odriješene ruke od Bakira Izetbegovića da bude suvereni SDA vladar Visokog. Ali do tada joj treba da politički preživi do Kongresa, pa do narednih izbora, a za sve to joj treba mir u OV Visoko kako bi imala prostora i vremena da se brani od onoga ko je politički smislio i nacrtao. Sve što treba da uradi jeste da izlobira da nikad ne bude 17 ruku u Vijeću koje mogu izglasati njen opoziv i raspisivanje prijevremenih izbora.

Iako od svega toga neće biti ništa, sve su ovo samo kalkulacije, uskoro će se sve to smiriti i izmiriti, ramazan je između ostalog i mjesec praštanja, a magarci će ispasti samo oni neuki i politički nepismeni koji su za vrijeme fingiranog sukoba sujeta pričali malo više nego su trebali i na kraju će završiti kao kolateralna šteta, baš kao i mnogi prije njih koje samodopani i po ubjeđenju političari iz SDA Visoko uzmu, sažvakaju i ispljunu. Zapravo, sjeća li se iko više Amila Neimarlije??? Taj momak je bio predsjednik Asocijacije mladih SDA Visoko i prije četiri godine nalazio se na listi za Skupštinu ZDK, kad su ga potrošili, iskoristili, završio je tamo gdje će uskoro završiti mnogi koji su trenutno najglasniji.

Proudly powered by WordPress