Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Prvi “kontejner” domaćeg proizvoda iz Ramparta za Ameriku

U recesivno i preivredno depresivno vrijeme, pozitivne vijesti dolaze iz visočkog “PAK-Ramparta”, naime ovaj proizvođač je danas i zvanično počeo izvoziti svoju robu na tržište SAD-a. Krajnja destinacija je preko luke New York  grad Detroit. Dvadeset tona robe, specijalne robne marke “Dobrova” napunit će jedan “kontejner” koji će svoje konzumente naći na dalekom tržištu. Poseban kuriozitet u cijeloj priči je podatak da recimo u praksi obično jedan kontejner puni tri do četiri različite firme sa svojim proizvodima, dok Rampartova roba ide u zasebnom kontejneru. O tome kako je došlo do ovog poslovnog poteza i konkretno o kojoj se robi radi govori Nihad Smailagić vlasnik firme:

-“Do ovog poslovnog poteza došlo na preporuku Vispaka preko jednog Egipćanina koji inače posluje sa Vispakom. Konkretno u pitanju je keks petit za koji smo napravili posebnu robnu marku za ovo tržište pod nazivom “Dobrova”. Naravno, nadam se uspješnosti ovog poslovnog poteza na jednom ogromnom tržištu i ako se stvari budu kretale kako smo zamislili nećemo stati samo na Detroitu. Inače jako puno izvozimo, od 3.600 tona keksa koji proizvedemo godišnje 60% ide na izvoz. U prva tri mjeseca ove godine imamo izvoz koji je već premašio cjelokupan prošlogodišnji. Za sada izvozimo u Mađarsku, Hrvatsku, Makedoniju, Kosovo, od danas i u SAD, a uplanu su potpisi ugovora i sa velikim trgovinskim lancima putem kojih će naša roba ići u još drugih zemalja – istakao je Nihad Smailagić

Ako se zna da je Rampart u prošloj recesivnoj godini povećao svoj promet za 30%, a u ovoj godini ima u prva tri mjeseca veći izvoz nego u cijeloj prošloj, sasvim je jasno da se ova firma kreće uzlaznom putanjom što može biti samo dobro za Visoko.

 

 

Proudly powered by WordPress