Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Hitna sjednica Skupštine ZDK

vanredna skupstina zdk juli 2014U Zenici je danas sazvana hitna sjednica  Skupštine ZDK. Na dnevnom redu našla se jedina tačka. Razmatranje trenutnog stanja nastalog usljed dramatičnog pada priliva javnih prihoda u budžetu Zeničko-dobojskog kantona i nedostatka sredstava za ispunjavanje Ustavnih i zakonskih nadležnosti Zeničko-dobojskog kantona. S obzirom na to da je posljednjih mjeseci punjenje budžeta nedovoljno za isplatu plaća i naknada budžetskim korisnicima, Vlada ZDK u ostavci dodatnim kreditnim zaduženjima pokušava riješiti nagomilane probleme. Tu su i problemi zaposlenih porodilja čije naknade kasne pola godine. Ogorčene,  jer su njihovi poslodavci uredno uplaćivali pripadajuće doprinose i ne prihvataju objašnjenje nadležnih u Vladi ZDK da novca u budžetu za ovu namjenu nema. Na posljednjem sastanku s premijerom i  minstricom finasija, dobile su poziv da prisustvuju vanrednoj sjendici Skupštine ZDK.

Puno je razloga u smsiu što devet mjeseci svaki mjesec moramo izaći na mirne proteste da bi dobili tu naknadu. Više puta smo se obraćali, više puta smo išli do premijera do minsitrice na što su na naše zahtjeve oglušeni jendostavno. Obećano nam je da će nam se u toku jendog mjueseca isplaćivat po dvije retroaktivno tih šest naknada nekako uspjelo smanjit – izjavila je za FTV Edita Dautbegović, predstavnica porodilja.

“Nakon štrajka upozorenja održano je niz sastanak sa premijerom i sa drugim u vladi te smo dobili obećanja da će nam majska plata biti isplaćena od 10 do 15, a plata junska do 30-og. Mi očekujemo danas da će se na ovoj Skupštini naći jedno kompromisno rješenje” – izjavio je Almir Salkičević, predsjednik Sindikata  policije MUP -a ZDK.

FTV/Visoko.co.ba

Proudly powered by WordPress