Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Lista ovjerenih političkih subjekata za osnovnu izbornu jedinicu 116A – Visoko

glasacki listici u vrecamaPredizborna kampnja uveliko traje, iako je njen zvanični početak 12.09., politički subjekti u Visokom stidljivo i oprezno ispituju puls javnosti, strpljenje i povjerenje birača. U ovoj prvoj varijanti svi su se nekako odlučili običi poneko selo gdje smatraju da bi i mogli imati neke podrške. Naša saznanja kažu da im baš i ne ide najbolje. Pokušaji organizacije nekih skupova redom propadaju i ne daju nikakav rezultat. Da li je razlog što je narodu baš više dosta šuplje priče i prodavanja lažne nade ili je u pitanju zasićenost izborima to ćemo još vidjeti u onom procentu izlaznosti na izbore.

Za Opće izbore u BiH koji će se održati 12. oktobra, za izbornu jedinicu 116A Visoko registrovano je 19 političkih subjekata, jedna stranka u koaliciji, četiri koalicije i 7 nezavisnih kandidata. Utvrđena su 52 redovna biračka mjesta, te jedno mjesto za glasanje u odsustvu. Interesantna je ta izborna matematika u kojoj se svako želi domoći što više mjesta u biračkim odborima kako bi krali ili pokušali spriječiti eventualnu krađu glasova. Pa tako jeftini mešetari i polovni politički trgovci, mali ljudi i uglavnom mediokriteti u pokušaju da zarade neke crkavice prodaju svoja biračka mjesta i obično se precjenjuju, dok se “veliki” dogovaraju na vrhu i samo pošalju ovjerene potvrde trgujući tako između sebe na širem teritoriju cijele države. Lista ovjerenih političkih subjekata za osnovnu izbornu jedinicu 116A (Visoko) zbog toga broji 33 politička subjekta proizašla iz ovih 19 registrovanih:

1. Zajedno za promjene (SPP-SDU-DNZ)

2. A-SDA

3. BPS – Sefer Halilović

4. Stranka za narod Bosne i Hercegovine

5. Zajedno za promjene (SPP-SP/U-SDU-DNZ-LDS)

6. Snaga BiH – HSP BiH-DSI

7. Unija Socijaldemokrata – Unija za sve nas

8. HDZ

9. SBB BiH – Fahrudin Radončić

10. Socijalistička partija

11. Stranka pravde i povjerenja

12. Imamović-Arifović Amela

13. Stranka dijaspore BiH

14. Hrvatski savez HKDU-HRAST

15. Cerić Mustafa

16. SDP

17. Sinanović Merima

18. BOSS – Mirnes Ajanović

19. SDA

20. Demokratska fronta – Željko Komšić

21. SBiH

22. Snaga BiH (HSP BiH-DSI-BNS)

23. Žigić Adil

24. HDZ BiH, HSS, HKDU, HSP dr. Ante Starčević, HSP Herceg Bosne

25. Agić Suad

26. HDZ 1990

27. Kebo Mirsad

29. Novi pokret BiH

30. SDS

31. Prva Bosansko-Hercgovačka stranka

32. NSRZB

33. Tuzlić Halil

Podsjećamo, Opštinska izborna komisija (OIK) Visoko je doživjela određene kadrovske promjene, tako da nakon provedenih konkurskih procedura OIK Visoko čine: Aida Karavelić-predsjednica, Neven Krajišnik-član, Jasna Zubić-član, Ilma Vranac-član i Aida Omanović-član.

Proudly powered by WordPress