Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Pozivam građane BiH da zajedno uradimo da ne bude napada pasa lutalica

Nermina UzunovicU gradovima BiH svakodnevne su pojave napada čopora pasa na djecu, osobe starije dobi i žene. Iz raspoloživih informacija jasno se vidi da broj napadnutih i povrijeđenih osoba vrtoglavo raste. Vlast na lokalnom nivou nije provela Zakon o zaštiti i dobrobiti životinja usvojen u Parlamentu BiH 2009. godine.

Kao zastupnica u Paralmentu BiH osjećala sam obavezu i odgovornost da se u domenu svojih nadležnosti angažujem da se problem pasa lutalica riješi. Zato sam predložila izmjene Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja kojim bi se riješilo ovaj, za građene važni problem.

Upozoravala sam i obrazlagala da ukoliko se predložene izmjene Zakona ne usvoje u hitnoj proceduri problem napada opasnih, sterilisanih pasa će postati naše goruće pitanje.

Nažalost, procedura oko usvajanja zakona nije se završila do kraja mandata ovog saziva parlamenta, a problem je narastao do te mjere da je ograničeno kretanje, a da se građani ne smiju ni braniti od krvoločnih divljih životinja jer će završiti u zatvoru.

Obećanja lokalne vlasti u Sarajevu da će riješiti problem najmanje 10000 pasa sa sarajevskih ulica, a pri tome nema mjesta u skloništima za pse je predizborno obećanje.

Ponovo pozivam građane BiH da zajedno uradimo da ne bude napada pasa lutalica, da nema širenja zaraza, da nam ujutro travnjaci budu čisti i da budu mjesta gdje će se igrati djeca, da zajedno usvojimo evropske Zakon koji nam to garantuje.

Uradimo zajedno da promjenjeni Zakon o zaštiti i dobrobiti životinja bude prvi zakon u Parlamentu BiH nakon izbora.

Proudly powered by WordPress