Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Zna se…

izbori 2014 hilmaNikad više informacija u tako kratkom roku predizbornih aktivnosti. Ako je ovako na samom ovom početku, šta će biti kasnije ovog mjeseca, a tek kako li će biti kada se sazna ko je pobijedio, i ko će biti taj koji će voditi narod u bolje sutra. Ja znam ko će pobijediti, barem na Klixu.

Baš onako kako sam zapažanjem očekivao, Bakir Junior prednjači sa kampanjom ili drugačije, ali suštinski isto rečeno, SDA prednjači sa kampanjom. Kako i ne bi, kad je kampanja rađena po modelu AK Stranke iz Turske, od Ataturka, Erdogana, i mora to valjati, i mora to pobijediti, ili nas nema. Slušajući Bakira, razne misli mi se motaju po glavi, ili on nešto zna što mi ne znamo, ili ima neke karte u rukavima za koje mi ne znamo, ili je i njemu neko nešta obećao, a i on nezna da od toga nema ništa, ili nas sve kvalitetno folira, da bi mu trebalo dati nagradu za foliranje, ekvivalentnu Nobelovoj, u najmanju ruku.

Hijerarhijski nizbrdo, svi ostali SDA kandidati ponavljaju kao papagaji ono što su dobili kod kuće da nauče napamet, i da ne odstupaju od toga, jer u tome je uspjeh, tako to treba, to je dobro nastudirano i uspjelo kod brače Turaka, i zato neka niko ne sumnja u uspijeh SDA i Bakira, jer to tako mora biti ili nas nema. Čak su i simpatizeri SDA i Bakira naravno, počeli aktivno da jednim te istim rečenicama bombarduju sve moguće moderne izvore informacija i glasila, do te mjere da čovjek pomisli da su svi dobili instrukcije šta treba da rade, da bi pobijedila SDA i Bakir, ili nas nema.

Na Klixu, najpopularnijem BH, ili da preciziram, BŠ portalu (BŠ je skračenica za Bošnjački, jer Srbi imaju svoj, a Boga mi i Hrvati svoj omiljeni portal), Bakir uvjerljivo vodi i neka vodi, jer najviše ulaže, najviše obećava, najviše i troši, i najviše ima, od svih kandidata, ponaosob, a možda čak i „đuture“. A ima i jaka leđa, u vidu Sultana Erdogana Ataturka. Ubrzo očekujem neki video link, uživo (ako to ne mogne se završiti onda može i snimljeni, sve je dobro došlo, i sve ovisi kako bude teklo, ako bude gusto, zovi Erdogana odmah, ali neće biti gusto, pa ga sačuvaj za čestitanje, a ne kao kviska ako zatreba, gluho bilo), u kojem će Sultan ili podržati ili čestitati Bakiru, uz želje da Bošnjaci žive u miru sa Srbima i Hrvatima u Bosni i Hercegovini. Normalno, pružiće Sultan i riječi podrške u vidu neke pomoći u našem kretanju ka naprijed, iz velike krize u kojoj se nalazimo.

Ako ne budu previše bezobrazni, možda se i Sulejman javi, onako hasta, jer i Sulejman je onomad potegao rahmetli Alijinu preporuku za sebe, pa je objavio u Avazu tada, dok Avaz nije bio u službi svoga vlasnika samo. Ali mislim da neće biti potrebe, Bakir je novi/stari predsjednik, jer on to zaslužuje, ionako mjesto predsjednika ove države ne donosi ništa važno nama, osim njima.

Općenito, izbori dobro donose samo onim koji su izabrani, a narodu koji ih izabere donose ili isto, ili gore nego kako je bilo, a ponekad se nekome i posreći, ako mu neki od političara bude u stanju ispuniti obećanje, da će zaposliti svu svoju familiju gdje god može.

Ostale kandidate za predsjednika mogu ukratko prokomentarisati, Maršal Reis je jedini tu koji nije od stranaka nominiran, pa nije ni interesantan, jer je kod Bošnjaka pamet limitirana i čipovana da radi samo na sistemu stranke, to je ostalo još od komunističke partije. I dan danas najviše indoktriniranih komunista ima u Bošnjaka, ako ne vjerujete, pogledajte malo na šta liče nekadašnji pripadnici istih u susjednim nam zemljama. Već samo obradio bezalkoholnog Bakira, pa da se osvrnem na alkoholnog koji dolazi iz redova SDP-a. Njegova kandidatura za predsjednika, dovoljno govori koliko je SDP zadovoljan sa onim što ima od političkog kolača u BIH, i sada kada više ne mogu da koriste usluge Bosanskog ateiste Hrvata, Željka, odlučili da se zajebaju sa predsjednikom, i stavili čovjeka koji ne može biti predsjednik ni udruge za podrume pića, a kamoli države, koja je u katastrofalnom stanju.

Mada, ostaje otvorena i ta opcija da klasični Bošnjak osim što ide u džamiju bajramom ili džumom, voli i zaakšamlučit, osim uoči petka, ne bi me iznenadilo da i Bakir crveni dobije koji glasić više, nego je njegov šef Zlaja izračunao. I sam Zlaja je rekao da je dva puta pametniji od Bakira nule (aludiram na nula posto alkohola u Bakira zelenog), pa je tako i skontao da nema nikakvih šansi da neko njegov bude predsjednik, a kako stvari stoje, i sam Zlaja je skontao da je to mjesto najmanje uticajno na unutrašnju ili vanjsku politiku ove zemlje, i njenih na izvolite ponuđenih resursa za manipuliranje putem politike.

Ima onaj iz demokratske fronte Emir, on malo k'o i parira Bakiru Aljinom, ali pomešće i njega Bake ili nas nema. Ovi ostali neki, nisu jadni vrijedni ni pomena, pa čak i Radončić, koji je osjetio gnjev Bošnjaka kada pokušaš da pustiš raji da se bori za svoja prava paleći institucije i u isto vrijeme ti SDA zabije golčinu tako što te optuži da si ti kao ministar sigurnosti kriv, a narod koji je to radio ti se krene sječati familije, jer si im omogućio da pale institucije koje mrze i koje ih kradu. Pa ti sad ne reci da naš narod nije glup, bezobrazan, povodljiv i da ga nije lako manipulirati, da ne kažem spinovati. Sefer napada na Sultana, kao onomad na HVO prije nego nas HVO zgutio, Fahro obećava cunami promjena, a svi dobro znamo da cunami spada pod prirodne katastrofe, svi obećavaju neke promjene, a svi svjesni da od promjena nema ništa, jer promjene dolaze iznutra, iz svakog od nas ponaosob se moramo početi mijenjati. Kod brače Srba se dobro zna kako će biti, kod Hrvata zna se, tu nema dileme, ali evo polako, dolazi i vakat, kada i kod Bošnjaka dolazi sve na svoje i SDA polako uzima procente u svoju korist i ide ka tome da postane unitarna i jedina Bošnjačka stranka u ovo 26% teritorije na kojoj joj žive njeni stari, i potencijalni novi glasači. Cilj je 100% bošnjačka na 26% bošnjačke BiH.

Stoga, glasajmo svi za Bakira Aljinog, jer je on na Aljinom putu (iako je samo jedan put ispravan, ali o tom potom), i što nas više glasa, to će nas više zaposliti, jer ako je rekao da će nas zaposliti 100 000, ako mu damo 300 000 glasova, a nas ima 560 000 nezaposlenih, hajmo mu onda dati milion i pol glasova, da nas zaposli sve. Nemojte da zbog nekih od nas, ovih ostalih 460 000 ne dobiju posao. Samo mi ostaje jedna dilema, da li je Bakir Aljin, kada je radio ovu računicu od 300 000 potrebnih glasova, za koje će zaposliti 100 000, mislio da za njega glasaju nezaposlenih 300 000, jer pretpostavljam da večina zaposlenih u ovoj državi je simpatizer SDA, pa su tako i zbrinuti, i moraju glasati, što iz ljubavi, što iz interesa i sigurnosti. Znači, za Bakira treba da glasa dodatnih 300 000 nezaposlenih, od čega će on zaposliti 100 000, a ostalih 200 000 će riješiti u dogledno vrijeme, jer leđa mu čuvaju Sultan, a ima tu i podrška iznenađenja (nesmijem vam reći da je to Kancelarka). E sad, od ukupnog broja nezaposlenih, koji je oko 560 000, svi su izgledi da je neko dobro prebrojao bošnjake, i izvukao cifru od 300 000, sad samo ne znam da li je to u skladu sa ovim zadnjim popisom ili ne. Bilo kako bilo, rezultati popisa se očekuju nekih 15-ak minuta prije sudnjeg dana, a rezultati izbora su nešto na što mi moramo uticati, jer možemo demokratskim putem.

Kada pogledam ove kandidate za niže strukture vlasti, ima svega i svačega, svi imaju dobro naučene izjave kojih se drže striktno, i ponavljaju kao Dino u Sjećaš li se Doli Bel filmu, da svakoga dana u svakom pogledu sve više napreduju. Istina je pak drugačija, svakoga dana u svakom pogledi mi sve više nazadujemo, zagljupljujemo, prodajemo se za razne političke finte i nakon svega viđenog do sada, volio bih kad bi ovo bili zadnji izbori. Poslije ovih državnih, ako se tako mogu nazvati, koji su počeli sa ovakvom količinom besmislenih obećanja promjena, pravde, istine, jedinstva i sličnih gluposti u koje niko ne vjeruje, već svi glasaju ne bi li ih neko za to zaposlio negdje i malo pripazio, dolaze oni lokalni, a ako su sada pazili i probrali kandidate za ove državne, a oni ovakvi nikakvi u većini, onda ne smijem ni pomisliti koga će kandidirati za lokalne, jer svi društveni miljei su ispražnjeni za političke stranke, i sada mogu samo ponoviti sve ispočetka, jer svakako narod ni poslije 20 godina nije došao pameti, pa primijetiti ni pobuniti se sigurno neće.

Nego da se ja vratim na Bakira Juniora, Aljinog sina, mladunca, lidera nacije, čovjeka koji je ponovo uspostavio most između Turske u velikom zamahu, i Bosne u velikom krahu, koji nam je obećao zapošljavanja kojih bi se i Obama postidio, a koja ni Kina u ovakvom procentu nema, koji nam je u Visokom uspostavio vladavinu sposobnih i poštenih ljudi, koji više vole drugom nego sebi, i koji je kao takav jedini garant da ovo što valja ponekim, ostane tako, a nama ostalim da bude bolje, ako glasamo za njega, jer nikad se ne zna, može nam se posrećiti da budemo neki od ovih 100 000.

Zato zna se, za Bakira, za SDA, za BIH, za EU, za NATO, glasaj i ti Mujo, Suljo, i Suljagina Fato. Glasat ću i ja, za koga, zna se, za na Alijinom putu Bakira. I za SDA, jer je Alija osnovao, na svom putu.

Proudly powered by WordPress